Invazie moldo-ruseasca in Bucuresti. "Am venit in ospetie si am ramas la munca"
Poale-n brau coltunasi, bors si chiftele, servite pe muzica populara in pensiuni decorate rustic sau in atmosfera de club. Aceasta e zestrea pe care moldovenii inspirati stramutati in Romania o folosesc, cu succes in afaceri, deschise in tara de adoptie.
Si majoritatea prospera, pentru ca au preturi decente la preparatele gatite de angajati, adusi si ei de peste Prut. In ultimii 10 ani, peste 500 de mii de moldoveni au cerut cetatenie romana.
„Toti gandesc ca placinta se ia si gata, am mancat-o! Ei, nu, mai omule, se face!” Filosofia desertului plamadit cu efort vine de la Chisinau, la fel ca doamna Lidia. „Am venit in ospetie si am ramas la munca”. Si gateste la 4 tigai deodata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proprietarul acestui complex din Balotesti a inceput acum 23 de ani la Chisinau cu un mic local numit "Punguta cu doi bani". Apoi s-a orientat spre 5 stele si mai tarziu a decis sa treaca granita. Acum are 6 afaceri in Republica Moldova, de la hotel si pub la sali de evenimente, si alte 3 la Bucuresti. In Romania, 40 la suta dintre angajati au venit de peste Prut.
O exceptie este bucatarul sef. Bucurestean, a invatat treptat ca la tocanita de porc, de pilda, basarabenii si rusii cer branza de burduf.
In centrul istoric, sute de tineri de toate natiile fac nopti albe intr-un club in care ii servesc un barman moldovean si o chelnerita din Kirghistan. Langa Mojito merg numai bine chiftele, coltunasi si borsuri ca la Sankt Petersburg.
In capitala exista deja un lant cu 8 localuri moldovenesti tip fast food. Sau mai degraba slow food, pentru ca - spun ei - pastreaza tehnicile de preparare si aromele de acasa.
Cifrele de afaceri pentru fiecare sunt de ordinul sutelor de mii de euro si cresc constant. Exista acum si pensiuni, restaurante, bistrouri si cafenele care vand, la pachet cu serviciile, atmosfera moldo-ruseasca. In Romania sunt in jur de 20 de mii de moldoveni imigranti temporar. Anul trecut, peste 60 de mii au luat cetatenia romana si cel putin 30 de mii muncesc la noi, fara forme legale.
Sursa: Pro TV
Etichete: centrul vechi, restaurant, moldoveni, retete, placinte, specialitati, basarabeni,
Dată publicare:
24-05-2015 19:02