Biserica de la Sedlec decorata cu oase umane, un lacas de cult neobisnuit
O senzatie stranie incearca oricine intra in biserica-osuar de la Sedlec. Departe de imaginea traditionala a unui lacas de cult catolic, cel care intra aici va medita cu siguranta cateva clipe asupra conditiei noastre trecatoare.
Pentru cei credinciosi, va fi poate testul suprem: cum poate fi preamarit Dumnezeu intr-o capela decorata cu oase umane, unde moartea pare adevarata stapana?
Sedlec este o suburbie a oraselului medieval Kutna Hora, din Cehia. Bisericuta, care aparent nu are nimic special, atrage anual peste 200.000 de turisti.
Exteriorul cladirii nu impresioneaza prin nimic. Este un lacas de cult gotic, ridicat in anul 1400 si refacut in stil baroc intre anii 1703-1710. Nici cimitirul din jur nu pare deosebit, dar ascunde o poveste impresionanta, la fel ca si biserica.
Incepand cu secolul al XIV-lea, cimitirul din Sedlec a devenit un loc preferat de inhumare. Legenda spune ca un preot a presarat acolo pamant sfant adus de la Ierusalim.
In perioada in care ciuma facea ravagii in Europa, cimitirul a devenit pur si simplu neincapator. Astfel, in anul 1400, cand a fost construita biserica, s-a decis ca o capela din subteran sa devina osuar, pentru a se aduna acolo oasele celor ingropati de mult, facandu-se astfel loc in cimitir.
Aspectul macabru al capelei a fost creat in anul 1870, cand familia aristocrata Schwarzenberg a decis decorarea ei cu oase umane. Astfel, ramasitele a peste 40.000 de oameni au devenit candelabre si sculpturi, aranjate artistic in forme deosebite, la limita dintre arta si prost-gust.
Chiar daca unii vizitatori vor ramane poate cu un gust amar dupa aceasta vizita, ideea originala face din biserica de la Sedlec una din principalele atractii turistice din Cehia si una din putinele cladiri din lume decorate cu oase umane.