În Bihor a fost creată prima reţea de peşteri turistice. Vizitele se fac cu programare
Şi acum un pont pentru cei care vor să fugă de căldură oraşelor, dar nici nu se dau în vânt după mare: sunteţi aşteptaţi în Apuseni, în străfundurile pământului.
În Bihor a fost creată prima reţea de peşteri turistice, în care nu au acces doar speologii profesionişti, ci şi neinitiatii, care nu au nevoie de echipament special.
Ghid: "Această peştera este declarată monument al naturii, fiind în acelaşi timp şi o rezervaţie speologică. Putem spune că este una dintre cele mai vechi peşteri amenajate în Munţii Apuseni."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aflată la 85 de kilometri de Oradea, în Munţii Pădurea Craiului, peştera Meziad ascunde frumuseţi rare. Formaţiunile calcaroase au forme dintre cele mai diverse. În interior, traseul este accesibil, iar cei care vor să descoperile adâncurile grotei nu au nevoie de echipament special.
Ghid: "Haideţi să le vedem împreună: Pantoful de damă, Şarpele Boa sau Balaurul peşterii. În stânga noastră, alte draperii."
Turist: "Fantastic, foarte frumos."
Peştera are o lungime de aproape 5 kilometri. Este una dintre cele mai mari din ţară şi a fost declarată monument al naturii. Aici au fost descoperite oasele ursului de cavernă, dispărut în urmă cu 12.000 de ani, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni. Şi, tot aici, turiştii pot observă colonii mari de lilieci.
Copil: "Mi-au plăcut perdelele, mi-a plăcut că au fost formate aşa, natural şi nu au fost făcute de oameni."
Centrul de Arii Protejate Bihor a luat 85.000 de franci de la Guvernul Elveţiei, fonduri nerambursabile şi au deschis publicului alte 10 grote de o frumuseţe rară. De neratat este peştera Moanei, unde o să găsiţi plaje cu nisip, cascade şi lacuri.
Paul Iacobas, director CAPDD Bihor: "Am creat o primă reţea de 10 peşteri speoturistice, am creat o infrastructură minimă de vizitare în condiţii de siguranţă a acestor peşteri".
Accesul se face însoţit doar de un ghid, iar turiştii trebuie să aibă la ei: lanternă, cizme şi salopetă. În plus, vizitele trebuiesc programe din timp, prin operatorii de turism.
Cei care vor să exploreze grotele din Bihor se pot caza în camping, rulote, căsuţe sau la cort.