Guvernul vrea să scadă TVA-ul în turism. Managerii vin însă cu un avertisment


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 01 Octombrie 2018 18:34
Categorie: Stiri Turism

Guvernul vrea să scadă taxa pe valoare adăugată în turism, astfel încât să intre în vigoare înainte de sărbătorile de iarnă.

Sunt incluse mai multe tipuri de servicii, de la cazare în hotel şi camping şi mâncare în restaurante, până la intrările în muzee şi în sălile de sport.

Daniel Mischie, manager lanţ de restaurante: "Această scădere de 4 puncte procentuale e foarte importantă, dar trebuie să fim foarte sinceri - ea nu se va resimţi în mod evident în preţuri. Unii vor alege să reducă preţurile, mai bine zis în păstrarea lor, având în vedere inflaţia, alţii vor alege să folosească această reducere pentru a o aloca în scopul susţinerii salariilor care sunt în continuă crestere.

TVA de 5% vor avea mâncarea din restaurant, băuturile alcoolice, dar şi berea la halbă! Celelalte băuturi alcoolice vor fi taxate ca şi până acum, cu 19%.

La hotel, dacă, de exemplu, în această vară aţi plătit 100 de lei pentru o noapte de cazare, TVA de 9% a însemnat un cost de 8 lei. La o TVA de 5%, preţul camerei ar trebui să fie cu 4 lei mai mic.

Patronii de hoteluri nu vorbesc însă de reduceri de preţuri în perioadele ''de varf'', ci doar în extrasezon.

Călin Ilie, Asociaţia hotelierilor: "În perioada de Crăciun şi de Anul Nou nu cred vă vor fi reduceri, în schimb în octombrie, noiembrie, ianuarie s-ar putea să se simtă în preţurile practicate.

Adrian Benta, specialist fiscal: "Vor mai ieşi la suprafaţă o parte din veniturile nedeclarate, se va mai reduce evaziunea fiscală, de abia pe ultimul loc va fi o reducere a preţului către cumpărător. Pot fi şi măsuri combinate, doar o parte din reducere să se ducă în profit, iar altă în prețuri.”

Cu TVA de 5% în turism, România va avea una dintre cele mai reduse cote din Uniunea Europeană. Belgienii se apropie de noi, cu 6%. Vecinii bulgari au TVA de 9% la cazările în hotel, iar grecii 13%.

Camera de hotel vara 2018:

Preţ la recepţie: 100 lei/noapte
TVA (9%) 8,26 lei
Camera de hotel noiembrie 2018
Preţ la recepţie: 96,3 lei
TVA (5%): 4,59 lei)

TVA 5% pentru:

- cazare în hoteluri
- închiriere terenuri camping
- servicii restaurant şi catering (excepţie fac băuturile alcoolice, altele decât berea)
- utilizare facilităţi sportive
- acces la parcuri de distracţie, bâlciuri

Parcul din centrul oraşului Curtea de Argeș, care a costat aproape 350.000 de euro, este în ruină
Povestea lui Robert, un american de origine română venit în țară să-și descopere rădăcinile
VIDEO PROTVPLUS.RO