Ghizii turistici din Romania, tot mai cautati de straini dar si de conationali. Cat ajung sa castige intr-un sezon
Turistii straini, dar si romanii dornici sa descopere zonele unice din Romania, aleg sa mearga pe mana unui ghid turistic.
Daca pentru cei veniti din strainatate este o regula sa viziteze obiectivele importante din tara cu ajutorul unui expert, acum se pare ca si ai nostri au prins gustul incursiunilor ghidate.
Cetatea Alba Carolina a ajuns cunoscuta in toata lumea, asa ca, zilnic, autocare cu turisti poposesc in oras. Dan are 36 de ani si a vazut ce insemna sa fii ghid dupa ce a vizitat Franta si Spania. A intuit potentialul zonei, iar de 3 ani este unul dintre ghizii cetatii.
Paco Garcia, turist din Spania: "Mi-a placut mult, are multe posibilitati. Din punct de vedere istoric este foarte interesanta."
Strainii au auzit lucruri despre Romania chiar de la conationalii nostri plecati dincolo. Odata starnita curiozitatea, vin aici fara sa stea prea mult pe ganduri.
"Prefera actiunea, prefera activitatea, programele turistice, sunt interesati mai mult de povestea care se ascunde in spatele fiecarui monument", spune Dan Chindris, ghid turistic.
Camelia are 26 de ani si studiaza istoria, iar de cateva luni ii intampina cu zambetul pe turistii veniti la cetate.
Camelia Hasa: "Englezii si romanii sunt darnici si daca vin in grupuri mai mici, daca le place ceea ce spui si daca iti faci meseria cum trebuie sunt darnici."
Aproape jumatate dintre turistii care ajung la cetatea din Alba Iulia sunt straini - in special nemti, unguri si polonezi. Si numarul romanilor care apeleaza la ajutorul unui ghid pentru a face o incursiune in istorie este in crestere, iar pretul este de 10 lei de persoana.
"Daca veneam singura foarte multe lucruri nu le stiam, dar ghidul este documentat", spune Violeta Ionescu, turista.
Si pe potecile de munte este nevoie de un ghid. Ne demonstreaza asta Sergiu, din Brasov. In urma cu sase ani a renuntat la o cariera in vanzari, iar acum traieste din plin viata, pe doua roti, alaturi de turistii veniti din toata lumea.
"In medie vin cam 10 - 15 grupuri pe sezon, dar de la an la an am vazut o evolutie tot mai buna", spune Sergiu Olteanu.
Un ghid turistic care si-a facut un renume in breasla ajunge sa castige cateva mii de euro intr-un sezon.