Geoparcul Ținutul Buzăului a primit finanțarea mult așteptată. Ce presupune proiectul
La 13 ani de când au primit vestea că localitățile lor vor fi unite într-un amplu geoparc, oamenii din 18 comune din Buzău au aflat că documentele vor fi trimise, în sfârșit, la UNESCO.
Proiectul a primit finanțarea mult așteptată. Inițiatorii speră ca vulcanii noroioși, munții de sare, așezările din epoca bronzului, dar și alte locuri minunate din județul Buzău să fie promovate și peste hotare.
Aproape 100 de mii de hectare va avea Geoparcul Ținutul Buzăului, care va cuprinde aproximativ 60 de monumente arheologice, istorice și arhitecturale. Punctele de interes sunt răspândite în 18 comune. Notorii sunt Așezările Rupestre, Trovanții de la Ulmet, focul viu, muntele de sare, dar, mai ales, vulcanii noroioși.
Unii vulcani sunt necunoscuți acum turiștilor.
Thorsten Kirschner, reprezentant al unei asociații de promovare a turistimului din Buzău: „Aici există un vulcan de păcură, unde e și petrol și e ascuns în pădure. Sunt, de fapt, vulcani ascunși la care în mod normal turiștii nu ajung”.
Ideea de a introduce natura și istoria din Buzău în patrimoniul internațional s-a născut în 2007 și a unit autoritățile locale, specialiști de la Universitatea București și din societatea civilă.
Emanoil Neagu, șeful CJ Buzău: „Județul Buzău va avea o expunere internațională prin acreditarea UNESCO. Nu este arie protejată, deci dezvoltarea în zonă va continua. Cu siguranță, prin această acreditare turismul se va dezvolta”.
Și lacul de pe platoul Meledic este inclus pe lista cu minunățiile Buzăului. Legendele despre lacul fără fund, unde ar fi căzut o comoară, atrag și acum mii de turiști.
O comoară, de această dată reală, a județului, este chihlimbarul. Cele mai furmoase piese pot fi admirate la Muzeul dedicat prețioasei rășini. Muzeul va fi redeschis în august, după o amplă reamenajare.
Includerea geoparcului în patrimoniul UNESCO aduce nenumărate beneficii. Locul va fi promovat de rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor, rețea urmărite de turiști și de întreprinzători. Geoparcul Ținutul Buzăului va fi al doilea din România recunoscut de UNESCO, după cel din Țara Hațegului, din Hunedoara.
Sursa: Pro TV
Etichete: unesco, Geoparcul Ținutul Buzăului, vulcanii noroioși,
Dată publicare:
01-07-2020 12:33