Fenomen spectaculos: un lac din România a înghețat, deși are apă sărată. Care e explicația
Fenomen spectaculos la Sovata, unde lacul Ursu, cu apă sărată, a înghețat. Stratul gros de gheață format după zile în care temperaturile au coborât sub minus 15 grade Celsius a atras mulți turiști, dornici de fotografii și relaxare.
Stratul de gheață, gros de câțiva centimetri, acoperă Lacul Ursu din Sovata pe întreaga suprafață - adică 40.000 de metri pătrați.
Cum lacul este unul sărat, fenomenul din aceste zile le-a stârnit interesul turiștilor aflați în zonă, care s-au grăbit să admire peisajul hibernal.
Turist: "Suntem mirați că are concentrație foarte mare de sare."
Turist: "Este foarte frumos, încântător, am ieșit cu familia, foarte frumos. Sunt în România pentu prima dată, pentu mine e impresionant că a înghețat."
Turist: "E foarte plăcut și îmi place. E foarte ciudat, nu am văzut cum arată lacul până acum, chiar de aceea era ceva deosebit."
Deși are o salinitate mare, de până la 300 de grame pe litru, lacul este helioterm, adică apa sa este dulce la suprafață. În rest este sărată. Așa că, atunci când temperaturile scad considerabil, se formează stratul de gheață.
Csiki Istvan, Centrul de Informare Turistică Sovata: "În timpul iernii, când avem temperaturi mai scăzute, ca și acum, apa lacului Ursu îngheață, deși la prima vedere pare foarte ciudat că un lac cu apă sărată îngheață. Explicația este că stratul de apă dulce de pe suprafață alcătuiește un strat de gheață groasă de aproximativ 5-6 cm."
După cum povestesc localnicii, în urmă cu patru decenii, mercurul din termometre a scăzut atât de mult încât stratul de gheață care a acoperit lacul a avut o grosime de peste 20 de centimetri.