Fenomen spectaculos: un lac din România a înghețat, deși are apă sărată. Care e explicația


Ultimul update: Duminica 12 Ianuarie 2020 10:31
Data publicarii: Duminica 12 Ianuarie 2020 08:21
Categorie: Stiri Turism

Fenomen spectaculos la Sovata, unde lacul Ursu, cu apă sărată, a înghețat. Stratul gros de gheață format după zile în care temperaturile au coborât sub minus 15 grade Celsius a atras mulți turiști, dornici de fotografii și relaxare.

Stratul de gheață, gros de câțiva centimetri, acoperă Lacul Ursu din Sovata pe întreaga suprafață - adică 40.000 de metri pătrați.

Cum lacul este unul sărat, fenomenul din aceste zile le-a stârnit interesul turiștilor aflați în zonă, care s-au grăbit să admire peisajul hibernal.

Turist: "Suntem mirați că are concentrație foarte mare de sare."

Turist: "Este foarte frumos, încântător, am ieșit cu familia, foarte frumos. Sunt în România pentu prima dată, pentu mine e impresionant că a înghețat."

Turist: "E foarte plăcut și îmi place. E foarte ciudat, nu am văzut cum arată lacul până acum, chiar de aceea era ceva deosebit."

Deși are o salinitate mare, de până la 300 de grame pe litru, lacul este helioterm, adică apa sa este dulce la suprafață. În rest este sărată. Așa că, atunci când temperaturile scad considerabil, se formează stratul de gheață.

Csiki Istvan, Centrul de Informare Turistică Sovata: "În timpul iernii, când avem temperaturi mai scăzute, ca și acum, apa lacului Ursu îngheață, deși la prima vedere pare foarte ciudat că un lac cu apă sărată îngheață. Explicația este că stratul de apă dulce de pe suprafață alcătuiește un strat de gheață groasă de aproximativ 5-6 cm."

După cum povestesc localnicii, în urmă cu patru decenii, mercurul din termometre a scăzut atât de mult încât stratul de gheață care a acoperit lacul a avut o grosime de peste 20 de centimetri.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47