"Eu sunt micul gradinar, cu sticluta-n buzunar". Fetele au fost udate in a doua zi de Paste in satele din Ardeal
Femeile sunt asemanate cu florile, ceea ce in Transilvania inseamna ca si ele au nevoie sa fie udate, ca sa creasca frumos.
Conform traditiei, fetele trebuie sa fie stropite in a doua zi de Paste. Asa ca baietii, imbracati in straie populare, se inarmeaza cu parfumuri si iau la pas ulitele satelor. In timp ce practica acest obicei, flacaii au sanse sa isi gaseasca astfel viitoarele sotii.
"- Eu sunt micul gradinar, cu sticluta-n buzunar. Am venit ca sa le ud, ca pana la anul e mult.
- Ne primiti?
- Va primim. Hristos a inviat si Doamne ajuta!
- Adevarat a inviat! Haideti!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Udatul fetelor este un obicei pastrat de sute de ani in comuna Livezile din judetul Bistrita-Nasaud. Tinerele nemaritate asteapta cu nerabdare sa vada cati flacai le vor cauta azi.
"Cine are cei mai multi udatori ii semn bun pentru fata”, explica un localnic.
Marius vine de 4 ani in casa Amaliei iar acum cei doi isi fac planuri de casatorie. Traditia spune ca fata udata trebuie sa se si marite.
Si cei mici au prins drag de traditie si abia asteapta sa fie rasplatiti.
Lucrurile stau la fel si in Rasinari, judetul Sibiu. "Ne place ca vin baietii la noi, ne stropesc cu parfum. Poate chiar cei care ne plac”, spune oifata.
"Unii, daca ei se plac, continua pana la varsta potrivita. Fac logodna, cununia si pe urma raman impreuna”, explica o batrana. In schimb in satul Surdesti din judetul Maramures, in a doua zi de Paste e sarbatorit cel mai harnic gospodar. Adica primul satean care a iesit la muncile campului. Anul acesta, a fost Vasile.
Zeci de turisti au sosit special din China, Austria sau Italia ca sa imortalizeze obiceiul. In localitate s-a lasat apoi cu un ospat joc si voie buna.
Sursa: Pro TV
Etichete: turisti, paste, tradiții, obiceiuri, rasinari,
Dată publicare:
02-05-2016 17:54