"Drumul Cantacuzinilor", traseul turistic dedicat amatorilor de istorie și artă

Ultimul update: Duminica 29 Octombrie 2017 21:20
Data publicarii: Duminica 22 Octombrie 2017 17:40
Categorie: Travel

Amatorilor de istorie şi de artă le este recomandat cel mai nou traseu turistic al României. A fost botezat: ''Drumul Cantacuzinilor'', e în Prahova şi s-a născut la iniţiativa comunităţii elene.

Aşadar, cei interesaţi pot vizita bisericile, schiturile, mănăstirile şi conacele care au aparţinut vestitei familii. Din unele au rămas doar câteva pietre, însă mai sunt şi câteva bijuterii arhitecturale.

Atât a mai rămas din Palatul Postelnicului Constantin Cantacuzino. Situat în comună Filipeştii de Târg din Prahova la vremea să a fost un etalon.

Custode conacul Pană Filipescu: "O construcţie care a început la 1635 şi s-a terminat undeva pe la 1641. Din punct de vedere arhitectural era ceva extraordinar, gândiţi-va că vorbim de o clădire de secol 17 care avea un sistem de încălzire cu apă şi apă curentă plus baie, ceva foarte rar întâlnit la momentul respectiv."

Moştenire de la familia Cantacuzino ne-a rămas şi biserica Sfinţii Trei Ierarhi, din Filipeştii de Pădure. A fost ridicată în 1688 de domniţă Balasha şi de fiul sau Toma Cantacuzino. Picturile sunt ale vestitului Pârvu Mutu zis şi "Zugravul", care a fost canonizat ulterior drept Sfântul Pafnutie.

Încă un castel din secolul XIX va fi salvat de la prăbuşire! Cărui conte a aparţinut

Iulian Pătrașcu, îngrijitor biserica: "În biserica puteţi găsi unul dintre cel mai mari tablouri votive ale familiei Cantacuzino reprezentându-l pe Matei Cantacuzino, pe domniţa Bălaşa, fiul ei Toma, pe spătarul Negoiţă. Este o biserica care prin valoarea picturii sale şi-a primit şi numele de Voroneţul Munteniei."

Astfel de locuri pline de semnificaţii sunt la tot pasul în Prahova şi au o însemnătate aparte pentru comunitatea elena care vrea să le promoveze.

Mihai Dumitrache, Director adjunct Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova: "Pe acest drum al Cantacuzinilor putem descoperi însăşi Istoria acestei familii care se trage din împăraţii bizantini. Unele au nevoie de restaurări, altele au dispărut complet, unele au fost restaurate şi au fost păstrate în stare foarte bună. ''

Castelul de la Buşteni, mănăstirea Sinaia şi câteva schituri vor intra şi ele pe "Drumul Cantacuzinilor". Cele mai multe obiective, dar şi căile de acces au nevoie de investiţii majore.

Ludmila Sfârloagă, Vicepreşedinte CJ Prahova: "Consiliul judeţean şi consiliile locale se vor asocia în aşa fel încât să avem şi drumuri bune şi monumente reparate pe acest drum"

În paralel o altă asociaţie invită publicul să admire alte 50 de clădiri de patrimoniu. Castelul Banffy, Teleki sau Kemeny din Brâncoveneşti, conacul Ghyka şi cel al Bălceștilor se numără printre ele.
 

Castelul Brukenthal a ajuns o ruină și este un pericol pentru turiști

Castelul Brukenthal a ajuns o ruină și este un pericol pentru turiști

fete pe litoral

Criză uriașă de angajați pe litoral. Patronii oferă salarii și de 3.000 de euro

23 de grade în Brașov. Turiștii s-au bucurat de prima zi ideală pentru un bronz de munte

Plajă la final de aprilie, în Mamaia. Turiștii s-au bucurat de căldură și de mâncare gratis

Românii vor plăti, în medie, 955 de lei/cameră de 1 Mai. Cele mai căutate stațiuni

Brunch în satele săsești de lângă Sibiu. Meniu bogat și plimbări pentru 75 de lei

Vidra, un loc cu peisaje de poveste, perfect pentru mini-vacanţa de 1 mai

turism

Delta, o destinație perfectă pentru vacanța de 1 Mai. Prețurile pentru cazare

Imagini spectaculoase în România. În hamace la înălțime, deasupra stâncilor

Sute de ciclişti au pornit pe Drumul Vinului din Prahova. Cum s-a terminat cursa

Orașe din România care au 100 km de piste pentru biciclete sau care le închiriază gratuit

Delta Neajlovului, loc de escapadă pentru cei sătui de aglomerația din București

Locul unde puteți admira laleaua pestriță, floare protejată de lege