Documentarul "Wild Carpathia 3" va prezenta bisericile si casele din lemn din Maramures
Seria documentarelor britanice dedicate tinuturilor fermecate din Romania, "Wild Carpathia", continua cu partea a treia filmata in aceste zile in Maramures.
Primul episod, in care printul Charles pleda cu emotie pentru pastrarea satelor traditionale din muntii nostri, a fost un succes.
Iar a doua parte despre Delta Dunarii si statiuni balneare distruse de timp va fi lansata in septembrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru filmul de acum, realizatorul Charlie Ottley a calatorit in tinuturile din nord si a fost profund impresionat de bisericile si casele din lemn, unele vechi de sute de ani.
Primul popas facut de Charlie Ottley si echipa sa a fost la Cimitirul vesel din Sapanta, faimos pentru crucile viu colorate, picturile naive cu scene din viata celor dusi, si mai ales epitafurile pline de haz.
Foarte emotionant a fost, insa, popasul la Biserica de lemn din Sapanta-Peri, care are cea mai inalta turla de stejar din lume: 78 de metri.
Crucea din varf este vizibila in Maramuresul Istoric, chiar si peste Tisa. Aici, englezul aflat departe de tara a aprins doua lumanari in memoria parintilor sai.
Urmatorul popas: Biserica din Desesti, aflata in patrimoniu Unesco.
I-au atras atentia icoanele simple, stergarele cu motive care se regasesc si in lemn, dar si despartirea simbolica a raiului de iad. O fata din corul bisericii l-a ajutat sa intre in atmosfera, cantandu-i o priceasna, un imn de slava a lui Dumnezeu.
"Aveti paduri si munti minunati. Am avut si noi in Scotia acum 500 de ani, dar nu mai avem nimic. E un desert din punct de vedere ecologic. Aici aveti padurea inca. Este coplesitor", spune Charlie Ottley, realizator TV.
Din fericire, multi romani sunt constienti de frumusetea Maramuresului si vin aici in vacanta.
Echipa britanica s-a oprit si la Biserica de lemn din Calinesti- Caeni, datand din secolul al 17-lea, dar si la casutele vechi din Budesti, micute, armonioase, unde ti-e drag sa traiesti.
Al treilea episod din Wild Carpathia va fi lansat la sfarsitul toamnei.