”Din fermă, până în farfurie”. Restaurantele care dețin propriile ferme încep să prindă și la români

×
Codul embed a fost copiat

Restaurantele care și-au dezvoltat propriile ferme reușesc să evite intermediarii, să elimine timpii de așteptare pentru livări și să ofere în același timp clienților preparate mai proaspete.  

Din fermă, până în farfurie” sau ”from farm, to table”, cum i se spune conceptului în străinătate, devine tot mai răspândit și la noi.

În bucătăria restaurantului unui castel de pe Valea Târnavei zilnic este nevoie de cantități considerabile de legume.

Andrei Lisnoi, bucătar-șef: "Folosim în jur la 200-300 de kg de ceapă, 3-400 de kg de roșii, 2-300 kg de vinete, iar ardei în jur de 300 de kg".

Aprovizionarea se face din grădina proprie. Sunt aproximativ 10 hectare cultivate cu legume, de la roșii, vinete, ardei, până la sparanghel.

Citește și
muncitori straini
Avem peste 100.000 de muncitori asiatici, pentru că românii ”nu mai vor să-și murdărească mâinile”. ”Nu e un job greu”

Crina Voșloban, inginer horticol: "Din indoor farming până în bucătăria castelului fac cinci minute, de aici fac șase minute. Se livrează produsele proaspete și astfel nu există risipă, nu avem nevoie de livratori".

Unii turiști chiar se interesează de la început ce vor primi în farfurie.

Încercăm să punem pe masă doar legume din grădina noastră folosind metoda de la fermă la masă. Avem și iarna salată proaspătă, microplante, vinete și roșii".

”Sunt mult mai gustoase”

Turist: ”Este o metodă excelentă, mult mai sănătos".

Într-un complex turistic din nordul stațiunii Mamaia, legumele ajung în bucătărie la 04:00 dimineața. Aproximativ 80% provin din grădina proprie, care se extinde pe mai bine de un hectar.

Gabriela Petculescu, șef recepție: Pentru a oferi prospețime. Oaspeții le servesc la toate cele trei mese.

Reporter: Financiar vă ajută?

Gabriela Petculescu: Evident că ne ajută, dar cred că mai mult contează calitatea".

Turistă: ”Sunt mult mai gustoase, chiar la castraveți am mâncat de dimineață și am zis că este exact gustul de castravete".

Și o băcănie din Cluj are propria crescătorie de păstrăvi. Se află la 70 de kilometri de oraș, în comuna Poieni. Peștele crește în habitatul lui natural, pe cursul unui râu.

Ovidiu Oltean, reprezentant băcănie: "Este păstrăv curcubeu, avem și produse procesate la noi în fermă, zacuscă cu păstrăv, păstrăv afumat, pate de păstrăv. Avem clienți care plătesc un abonament lunar ca să beneficieze de pește în fiecare lună".

Kilogramul de pește ajunge la 74 de lei, în timp ce un pate sau o zacuscă aromată costă 35 de lei, 280 de grame.

Articol recomandat de sport.ro
Ce avere avea austriacul Felix Baumgartner, decedat în timpul unui zbor cu motoparapanta
Ce avere avea austriacul Felix Baumgartner, decedat în timpul unui zbor cu motoparapanta
Citește și...
Investiții de zeci de milioane de euro la malul mării. Apar noi hoteluri și restaurante de lux
Investiții de zeci de milioane de euro la malul mării. Apar noi hoteluri și restaurante de lux

Mai multe clădiri istorice din Constanța vor fi transformate în restaurante și hoteluri de lux. 

Avem peste 100.000 de muncitori asiatici, pentru că românii ”nu mai vor să-și murdărească mâinile”. ”Nu e un job greu”
Avem peste 100.000 de muncitori asiatici, pentru că românii ”nu mai vor să-și murdărească mâinile”. ”Nu e un job greu”

ROMÂNIA MADE ÎN ASIA, partea I. Îi vedem în marile orașe pe biciclete sau scutere, îi găsim servind la restaurante, pe șantiere sau muncind în agricultură. Sunt imigranții asiatici.

Patronii de hoteluri și restaurante își fac bilanțul după vacanța de Paște. Ce încasări au avut
Patronii de hoteluri și restaurante își fac bilanțul după vacanța de Paște. Ce încasări au avut

Hotelierii de la malul mării sau din stațiunile de munte, precum și patronii de restaurante sau pensiuni trag linie după această vacanță de Paște și își fac socotelile.

Bucureștenii care nu au stat cu orele pentru o masă liberă la restaurant au făcut picnic pe plajă: ”Tradițional”
Bucureștenii care nu au stat cu orele pentru o masă liberă la restaurant au făcut picnic pe plajă: ”Tradițional”

Pe litoral a fost o atmosferă de vacanță, cu un soare potrivit pentru prima sesiune de bronz în sunetul valurilor. În restaurante, clienții au cerut pește proaspăt și au fost nevoiți să aștepte până când au prins un loc la masă.  

Cum au reușit un tată și fiul său să mănânce gratis în 40 de restaurante, timp de 3 ani. Detaliul care i-a dat de gol
Cum au reușit un tată și fiul său să mănânce gratis în 40 de restaurante, timp de 3 ani. Detaliul care i-a dat de gol

Un tată și fiul său de 17 ani au fost arestați și plasați în custodia poliției, u mâncat în ultimii trei ani în aproape 40 de restaurante fără plătească, în Var, Franța, folosind aceeași schemă. Prejudiciul este estimat la 3.000 de euro.

 

Recomandări
Administrația locală, schimbată din temelii. Bolojan: Număr maxim de angajați în primării, mai puțini polițiști locali
Administrația locală, schimbată din temelii. Bolojan: Număr maxim de angajați în primării, mai puțini polițiști locali

Premierul Ilie Bolojan prezintă vineri pachetul de măsuri privind reforma administraţie publice locale.

Furtuna violentă din București a doborât 359 de copaci. Aveau rădăcinile compromise, sufocate de asfalt, spun specialiștii
Furtuna violentă din București a doborât 359 de copaci. Aveau rădăcinile compromise, sufocate de asfalt, spun specialiștii

Mulți dintre arborii căzuți în timpul furtunii violente care a măturat, joi, Bucureștiul și județul Ilfov, aveau deja probleme la rădăcină, spun specialiștii.

„Cine nu plătește amenzile rămâne fără permis”. Lista măsurilor din al doilea pachet de măsuri fiscale
„Cine nu plătește amenzile rămâne fără permis”. Lista măsurilor din al doilea pachet de măsuri fiscale

Premierul Ilie Bolojan a venit cu detalii despre măsurile care vor fi luate în pachetul al doilea de măsuri fiscale.