”Din fermă, până în farfurie”. Restaurantele care dețin propriile ferme încep să prindă și la români
Restaurantele care și-au dezvoltat propriile ferme reușesc să evite intermediarii, să elimine timpii de așteptare pentru livări și să ofere în același timp clienților preparate mai proaspete.
”Din fermă, până în farfurie” sau ”from farm, to table”, cum i se spune conceptului în străinătate, devine tot mai răspândit și la noi.
În bucătăria restaurantului unui castel de pe Valea Târnavei zilnic este nevoie de cantități considerabile de legume.
Andrei Lisnoi, bucătar-șef: "Folosim în jur la 200-300 de kg de ceapă, 3-400 de kg de roșii, 2-300 kg de vinete, iar ardei în jur de 300 de kg".
Aprovizionarea se face din grădina proprie. Sunt aproximativ 10 hectare cultivate cu legume, de la roșii, vinete, ardei, până la sparanghel.
Crina Voșloban, inginer horticol: "Din indoor farming până în bucătăria castelului fac cinci minute, de aici fac șase minute. Se livrează produsele proaspete și astfel nu există risipă, nu avem nevoie de livratori".
Unii turiști chiar se interesează de la început ce vor primi în farfurie.
”Încercăm să punem pe masă doar legume din grădina noastră folosind metoda de la fermă la masă. Avem și iarna salată proaspătă, microplante, vinete și roșii".
”Sunt mult mai gustoase”
Turist: ”Este o metodă excelentă, mult mai sănătos".
Într-un complex turistic din nordul stațiunii Mamaia, legumele ajung în bucătărie la 04:00 dimineața. Aproximativ 80% provin din grădina proprie, care se extinde pe mai bine de un hectar.
”Gabriela Petculescu, șef recepție: Pentru a oferi prospețime. Oaspeții le servesc la toate cele trei mese.
Reporter: Financiar vă ajută?
Gabriela Petculescu: Evident că ne ajută, dar cred că mai mult contează calitatea".
Turistă: ”Sunt mult mai gustoase, chiar la castraveți am mâncat de dimineață și am zis că este exact gustul de castravete".
Și o băcănie din Cluj are propria crescătorie de păstrăvi. Se află la 70 de kilometri de oraș, în comuna Poieni. Peștele crește în habitatul lui natural, pe cursul unui râu.
Ovidiu Oltean, reprezentant băcănie: "Este păstrăv curcubeu, avem și produse procesate la noi în fermă, zacuscă cu păstrăv, păstrăv afumat, pate de păstrăv. Avem clienți care plătesc un abonament lunar ca să beneficieze de pește în fiecare lună".
Kilogramul de pește ajunge la 74 de lei, în timp ce un pate sau o zacuscă aromată costă 35 de lei, 280 de grame.