Noi tendințe în industria restaurantelor. Au apărut primele localuri în care nu se aruncă nimic. Ce se întâmplă cu resturile
Risipa alimentară este o problemă cu care se confruntă mai toate țările, oricât de dezvoltate ar fi.
În încercarea de a reduce cantitățile de alimente care ajung la coșul de gunoi, au apărut și restaurante cu o politică în acest sens.
Acolo nu se aruncă mai nimic. Inclusiv resturile sunt folosite.
Bucataria unui restaurant londonez are ceva aparte. În niciun colț nu zărim coșuri pentru gunoi.
Katharina Delling, reporter RTL: "11 milioane de tone de resturi alimentare sunt produse în Germania în fiecare an, în comparație cu cele 10 milioane de tone ale Marii Britanii. În acest restaurant, însă, nu există aproape deloc resturi. Nici măcar un coș de gunoi nu este".
Localul a fost deschis acum cinci ani, iar proprietarii au pornit la drum cu un țel precis: să nu arunce nimic. Astăzi, 99% din produsele care intră în restaurant sunt folosite în totalitate. Restul este transformat în compost. Nu a fost însă o misiune ușoară.
Will Stoyle, bucătar: "Se merge mult pe ghicite, pe testate, e multă frustrare. Dar procesul de creație e minunat, trebuie să ai răbdare și să aloci timp. Oamenii trebuie să se gândească mai puțin la ce vor în zece secunde și mai mult la ce vor în zece ani. Noi vrem să creăm mâncăruri incredibile, dar vrem să facem și ceea ce trebuie (pentru mediu)".
Totul capătă o nouă întrebuintare. Sticlele vechi sunt transformate în farfurii, lămpi sau chiar linguri. Podeaua este realizată din dopuri, tejgheaua din plastic reciclat, iar condimentele sunt făcute din resturi alimentare fermentate sau uscate. Iar pâinea uscată devine pesmet.
Într-un restaurant din Stuttgart, cu mâncare vegană, regulile sunt asemănatoare. De pildă, resturile alimentare ajung într-o minifabrică de compost, aflată la subsolul clădirii. Zilnic, aproximativ 25 de kilograme. Îngrășământul rezultat este apoi vândut, iar banii sunt donați.
Tanja Goldstein, Heaven's Kitchen: "Avem rădăcinile noastre, avem verdețuri pe tăvi de plastic refolosibile. Patul de semințe este reciclat, pentru cultivarea ciupercilor. Apoi avem propria mașină unde producem lapte de ovăz proaspăt, fără să ne mai batem capul cu ambalajele".
Totuși, aici încă există coșuri pentru gunoi.
Tanja Goldstein, Heaven's Kitchen: "Nu poți deschide un restaurant peste noapte și să spui gata, nu mai avem gunoi. Noi încercăm să producem cât mai puțin în fiecare zi și să găsim soluții pentru probleme diferite".
Pentru o experiență culinară în acest loc, un client plătesște 55 de euro și primește sase feluri de mâncare.
Iar în restaurantul din Londra, deja cunoscut printre gastronomi, un meniu cu nouă preparate se ridică la aproximativ 85 de euro. Acolo ajung specialiști din domeniu din întreaga lume pentru a vedea cum funcționează conceptul și pentru a se bucura de mâncare delicioasă.