Delfinariul din Constanța. Povestea lui „Baby”, primul pui de delfin născut în captivitate. Era vedeta spectacolelor

delfinariu
Shutterstock

Delfinariul din Constanța este unul dintre cele mai populare atracții turistice de pe litoral, fiind o destinație ideală pentru cei care doresc să învețe mai multe despre viața marină și să se bucure de spectacole captivante cu delfini și alte animale mar

În 2024, Delfinariul din Constanța a fost redeschis, pe 16 mai, după două luni de pauză în care specialiștii au avut grijă de „Baby”, puiul de delfin născut în captivitate.

Delfinariul din Constanța, punct de atracție pentru turiști

Delfinariul a fost inaugurat pe 1 iunie 1972, fiind primul de acest gen din România și din sud-estul Europei. Se află în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, situat pe Bulevardul Mamaia și este renumit pentru spectacolele cu delfini din specia Tursiops truncatus, cunoscuți și sub numele de delfini mari. Pe lângă delfini, delfinariul găzduiește și lei de mare și foci.

Complexul include și un acvariu unde vizitatorii pot vedea diverse specii de pești și alte viețuitoare marine. În cadrul aceluiași complex, vizitatorii pot explora planetariul și microrezervația, care adăpostește diverse specii de animale și păsări.

Cu o tradiție instituțională de peste o jumătate de secol, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța reprezintă un punct de referință important în peisajul cultural și științific al municipiului. Acesta are o valoare emblematică pentru oferta estivală a litoralului românesc. Evoluția instituției, nevoia de diversificare continuă a ofertei publice și ritmul rapid de creștere al orașului au determinat dezvoltarea a două amplasamente funcționale, fiecare având domenii diferite ale actului educațional.

Citește și
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

Acvariul, inaugurat în 1958 după renovarea unei vechi clădiri de pe esplanada falezei, lângă Cazino, a suferit multiple renovări, ultima în 2007, aducându-i o înfățișare modernă. Complexul muzeal este situat pe latura vestică a pieței Soveja, pe Bulevardul Mamaia, în partea de nord-est a orașului. Acesta, construit între 1972 și 1973 și modernizat între 2006 și 2007, include secțiile Microdelta, Delfinariul, Planetariul și o expoziție permanentă de păsări exotice.

Parcul complexului oferă o zonă de agrement excelentă, cu alei și bănci amplasate printre arbori și aranjamente vegetale, formând o mini grădină dendrologică cu specii autohtone și alohtone. Spațiul Microrezervației dispune de un luciu de apă înconjurat de sălcii și vegetație palustră, recreând un mic ecosistem lacustru.

Personalul instituției, format din muzeografi cu studii superioare, inclusiv trei doctori în științe și doi doctoranzi, desfășoară programe educaționale și de cercetare, contribuind semnificativ la învățământul universitar din Constanța și din alte centre universitare din țară. Aceste activități le-au asigurat recunoaștere națională și internațională, permițându-le să participe la organizații profesionale precum Societatea Română de Ihtiologie, Societatea Română de Ornitologie, Comitetul Național Român de Oceanografie, și altele.

Complexul menține relații de colaborare cu Acvariul de la Varna, Bulgaria, Institutul de Zoologie din Chișinău, Moldova, și Aquarium Beijing, China. De asemenea, promovează funcționarea unui Birou Internațional pentru Științele Naturii sub egida Asociației Balcanice de Mediu (BENA, Thessaloniki).

Întregul complex numără în prezent peste 30.000 de exponate, incluzând moluște, crustacee, pești, păsări și mamifere.

delfinariu

Povestea lui „Baby”, vedeta Delfinariului din Constanța

Baby, puiul de delfin născut în captivitate, a fost vedeta Delfinariului din Constanța. El s-a născut acum patru luni, fiind primul pui de delfin născut în captivitate la noi.

Puiul a crescut mai mult decât s-ar fi așteptat veterinarii, s-a adaptat în bazin și a început să facă și salturi. Cu toate acesta, deși evoluția sa părea favorabilă, acesta nu a supraviețuit.

Baby s-a născut pe 8 martie și este rodul iubirii dintre Chen Chen, o femelă din specia afalin, vedeta Delfinariului din Constanța, și Veterok, un mascul care a ajuns la noi din Ucraina după izbucnirea războiului.

A participat, pentru scurt timp, alături de părinții lui, la câteva spectacole. Din păcate, primul pui de delfin născut în captivitate la noi a murit la doar patru luni, în ciuda evoluției favorabile.

Avea ficatul și plămânii afectați, iar boala se pare că a avansat rapid, spun reprezentanții instituției. Specialiștii complexului vorbesc despre o malformație congenitală, o deficiență de respirație. În plus, rezultatul necropsiei a arătat că problemele de la plămâni şi ficat erau incompatibile cu viaţa.

Chen Chen, mama delfinului, este ajutată acum să treacă peste pierderea suferită. În ciuda acestui incident tulburător, spectacolele nu au fost suspendate. La fel ca în cazul oamenilor, mamiferele marine pot dezvolta depresii puternice după pierderea puilor.

Specialiștii spun că Chen Chen este puternică, însă pentru a putea trece mai repede peste pierderea suferită, rația ei de hrană a fost adaptată și îmbunătățită. În plus, antrenorii o supraveghează întreaga zi și încearcă să o țină cât mai ocupată.

Este al treilea exemplar care își pierde viața la Delfinariul din Constanța. În sălbăticie, rata de supraviețuire a puilor de delfin este de 50%.

Cât costă intrarea la delfinariul din Constanța

Delfinariul are un program de vizitare care variază în funcție de sezon. În general, este deschis zilnic, iar spectacolele cu delfini au loc de mai multe ori pe zi.

Prețurile biletelor variază pentru adulți și copii, existând și reduceri pentru grupuri organizate sau pentru pachete care includ accesul la mai multe secțiuni ale complexului.

În această perioadă, de vârf de sezon estival, au loc demonstrații cu delfini în fiecare zi lucrătoare, de luni până duminică, la orele 11:00, 15:00 și 17:00, conform programului publicat pe site-ul Delfinariului din Constanța.

Pentru a asista la un spectacol cu delfini un adult plătește 60 de lei, un elev sau un student 15 lei, iar copiii care au până în șapte ani au gratuitate. Tariful este unic pentru Delfinariu, Microrezervație și Păsări Exotice.

Elevii, studenții și copiii peste șapte ani beneficiază de o reducere de 75% din costul unui bilet întreg, accesul făcându-se în baza oricăror acte doveditoare.

De asemenea, de menționat că accesul în sala de spectacol se face cu 20 de minute înainte de începerea demonstrației.

Demonstrațiile cu leii de mare sunt suspendate momentan. Inclusiv acvariul este închis temporar.

În cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța accesul cu produse alimentare și cu animale de companie este interzisă.

Delfinariu:

· Adulți: 60

· Elevi/Studenți: 15

· Copii până în șapte ani: gratuit

Microrezervație și Păsări Exotice:

· Adulți: 16 lei

· Elevi/Studenți: 4 lei

· Abonament Dendrologic Micro: 320 lei/an

· Copii până în șapte ani: gratuit

Planetariu:

· Adulți: 24 lei

· Elevi/Studenți: 6 lei

· Copii până în șapte ani: gratuity

Echitație:

· Echitație: 15 lei

· Abonament 5 ședințe: 400 de lei

· Abonament 11 ședințe: 800 de lei

*O ședință de echitație din cadrul unui abonament durează 40 de minute. Greutatea maximă pentru echitația cu cai este de 65 de kilograme.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa
Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa

Municipiul de reședință al județului Bihor este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Are o mulțime de obiective turistice, o atmosferă unică și oameni calzi și primitori.

Turiștii români cheltuie în afara țării mult mai mult decât o fac străinii în România. Suma la care s-a ajuns într-o lună
Turiștii români cheltuie în afara țării mult mai mult decât o fac străinii în România. Suma la care s-a ajuns într-o lună

Românii care au plecat în vacanță în străinătate au cheltuit doar în luna iunie 700 de milioane de euro. În aceste condiții, turismul autohton are de suferit, iar asta se simte în economie, reiese dintr-o analiză a cercetătorilor de la UBB Cluj.

Top destinații culinare în lume pentru gurmanzi pasionați. Țările în care vei descoperi cele mai bune mâncăruri
Top destinații culinare în lume pentru gurmanzi pasionați. Țările în care vei descoperi cele mai bune mâncăruri

Când îți alegi destinația de vacanță, te vei gândi inevitabil la ce poți mânca acolo, dacă ești un gurmand pasionat.

Recomandări
După ce au făcut prăpăd inclusiv în România, o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor se îndreaptă spre Europa Centrală
După ce au făcut prăpăd inclusiv în România, o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor se îndreaptă spre Europa Centrală

Locuitorii mai multor zone din Polonia şi Republica Cehă s-au grăbit să evacueze luni, în timp ce alte zone din Europa Centrală au început să facă curăţenie după ce cele mai grave inundaţii din ultimele două decenii, scrie Reuters.

În cea mai nouă maternitate din țară plouă din tavan în sala de nașteri. Unitatea din Timișoara, inaugurată acum o lună
În cea mai nouă maternitate din țară plouă din tavan în sala de nașteri. Unitatea din Timișoara, inaugurată acum o lună

A plouat în cea mai nouă maternitate din țară, inaugurată în urmă cu o lună. S-a întâmplat la Timișoara, iar angajații s-au văzut nevoiți să pună găleți prin saloane și să adune apa cu prosoape și mopuri.  

Comisarii europeni urmează să fie prezentați de Ursula von der Leyen. Roxana Mînzatu este propunerea României
Comisarii europeni urmează să fie prezentați de Ursula von der Leyen. Roxana Mînzatu este propunerea României

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să îşi prezinte, marţi, la Strasbourg, noua echipă de comisari şi portofoliile acestora, după săptămâni de lupte politice, relatează AFP.