Cum vor arăta concediile în Grecia. Fără all inclusive și acces la piscină cu rândul

Dată publicare: 11-05-2020 19:40
Dată actualizare: 11-05-2020 22:53


Imaginaţi-vă o vacanţă în insulele greceşti fără mâncare în sistem all inclusive, fără minibar, cu program strict de acces la piscină, şezlonguri aşezate la mare distanţă, unul de altul şi lenjeria din cameră schimbată doar la cerere.

Toate acestea sunt acum la nivel de propuneri, însă o parte, vor fi impuse de la 1 iunie, când grecii îşi aşteaptă oaspeţii. Oricum, este posibil să nu putem merge în Grecia în scop turistic fără un aşa-zis paşaport medical, care include testul pentru covid. Cât de repede vor primi însă românii drum liber spre străinătate, cu maşina sau cu avionul, depinde în final, de autorităţile noastre.

Vara trecută, aproape o jumătate de milion de români au fost într-un sejur în Grecia. Pentru acest an, gazdele pregătesc măsuri sporite de protecţie, negociate între proprietarii de pensiuni şi taverne şi autorităţile sanitare elene. În trei săptămâni, hotelurile vor fi redeschise.

Dacă formalităţile de check în nu pot fi făcute în aer liber, Protocolul Unităţilor Turistice Greceşti recomandă instalarea de panouri de plexiglas la recepţie. Când prezintă documentele, oaspeţii stau la 2 metri distanţă între ei şi şi faţă de angajaţii hotelului.

E propusă şi limitarea serviciilor de curăţenie, pentru a reduce interacţiunea dintre turişti şi angajaţi. Lenjeria şi prosoapele nu vor fi schimbate zilnic, ci numai la cererea clienţilor. Şi e luată în calcul varianta livrării meselor în cameră, fără costuri suplimentare.

Adrian Voican, reprezentant ANAT: În Creta, de exemplu, nu există niciun caz de îmbolnăvire, iar ei vor să aducă turişti, dar nu vor să aducă şi boala. Deci caută să sorteze, astfel încât să fie cât mai mică şansa de a se îmbolnăvi atât turiştii, cât şi lucrătorii din turism. Există o propunere de a le cere turiştilor un test covid. O dovadă a faptului că nu eşti infectat poate să dea o siguranţă şi celorlalţi turişti, cu care eşti într-un resort.
Reporter: Ați vorbit cu turiştii, ar fi dispuşi să dea nişte bani în plus ca să le prezinte grecilor şi buletinul de analize?
Adrian Voican: Ca să plece în Grecia, probabil că ar fi dispuşi să facă multe.

Adică să facă plajă pe şezlonguri acoperite cu material textil de unică folosinţă, să intre în piscină nu când vor, ci când le vine rândul... să mănânce în serii programate, să accepte că locurile de joacă şi instalaţiile pentru copii vor fi mai puţine sau chiar închise.

Zeci de mii de pachete de vacanţă pentru mai-iunie au fost cumpărate de români încă din toamnă şi au suferit reprogramări succesive. Agenţiile de turism aşteaptă însă undă verde din partea autorităţilor române, pentru deplasarea peste graniţă în scop turistic.

Marius Berca, reprezentantul unei agenții de turism: "Deşi Grecia a anunţat că de la 1 iunie deschide turismul, noi estimăm că între 15 şi 20 iunie vom putea opera zborurile charter pe care le avem. Suntem în permanenţă legătură cu Autoritatea Aeronautică din România. Aşteptam informaţiile şi ne vom conforma astfel încât turiştii să călătorească în siguranţă. Autocarele sunt verificate, filtrele sunt curăţate, distribuim turiştilor dezinfectant."

Luminița Constantin Tsakoniati este unul dintre românii din Grecia ale căror venituri depind de repornirea turismului. Are un magazin cu suveniruri şi arginarie în Atentă, închis de două luni.

Reporter: Cum arată acum Atena?
Luminița Constantin Tsakoniati: E gol peste tot.
Reporter: Dar e pregătită Grecia de un val de turişti?
Luminița Constantin Tsakoniati: Da, ei se pregătesc... restaurantele, cafenelele, tavernele, au pus mesele la distanţă de 1 metru jumate... aşteptam turiştii. O să ne punem măşti, mănuşi, o să punem dezinfectant la intrarea în magazin.

Deocamdată, preţul pachetelor de vacanţă în Grecia nu s-a schimbat.

Tags: grecia, turism, vacanta,


VIDEO PROTVPLUS.RO