Cum au supraviețuit restaurantele în timpul pandemiei. Terase deschise în spații neconvenționale

×
Codul embed a fost copiat

Terasele care au fost deschise în această vară i-au ajutat pe proprietarii de restaurante. Ca să poată supraviețui, au fost nevoiți să amenajeze spații de servire în locuri neconvenționale.

Curtea unei fabrici, o străduță îngustă sau grădina unui vecin sunt soluții găsite de antreprenori și apreciate de clienți.

Cu o terasă amenajată în curtea unei foste fabrici de pantofi și decorată cu vechile mașini de cusut - un antreprenor din Brașov speră să-și păstreze clienții câștigați cu greu, în ani de muncă. Acum le oferă mai mult decât o cafea bună sau o bere rece.

Flavia Stamate, antreprenor: „Avem activități culturale, teatru, seri de film, vizionare de animație. Oamenii au primit foarte bine deschiderea, primesc foarte bine serile de film, vin, sunt alături de noi.”

Admistratorii unui mic bistro din centrul istoric al Brașovului au înțeles repede că o terasă le-ar salva afacerea și au găsit un loc pentru ea după colț, pe strada vecină.

Citește și
terasa
Reacții la închiderea teraselor după 23:00: „După ce că nu erau clienți, acum se închid și mai devreme”

Gabriela Enache, antreprenor: „Pentru că nu avem loc să punem terasa în față, ne-am gândit să deschidem aici în partea aceasta trerasa, pe strada Paul Richter, ca să ducem afacerea în continuare.”

Până la începutul crizei epidemiologice acesta era unul dintre cele mai sofisticate restaurante din centru istoric al Brașovului. Accesul se făcea doar cu rezervare și o listă lungă de așteptare. Acum este închis, dacă ar fi avut câțiva metri pătrați cât pentru o mică terasă, poate ar fi reușit să supraviețuiască.

În lipsa clienților săi de baza - turiștii străini - un hotel de 5 stele din Brașov a fost nevoit să își regândească activitatea. A transformat parcul cu flori și fântână arteziană în terasă, unde îi așteaptă în primul rând pe localnici.

Codruț Defta, reprezentantul unui complex: „Noi am venit cu un meniu accesibil oricărui buzunar, un meniu de 39 de lei, pentru absolut toți clienții și brașovenii, dar și pentru cei care locuiesc în hotel. 39 de lei înseamnă un meniu coplet cu un fel de bază, un starter și un desert.”

Client: „Atâta vreme cât restaurantele bune din oraș au alternativa asta a teraselor este un căștig atât pentru publicul din Brașov cât și pentru turiștii care ar veni aici.”

Un studiu realizat de patronatul din industria ospitalității arată că pentru mai mult de jumătate dintre terase, încasările au scăzut cu 80 la sută față de anul trecut. Au mai puține locuri din cauza distanțării, dar și clienții sunt mai strânși la pungă.

Răzvan Pascu, consilier în turism: „Dacă vă uitați pe site-urile cu oferte sunt foarte multe afaceri din horeca puse deja la vânzare și sunt puse la vânzare la sume chiar ridicole. Adică oamenii nu mai vor nici măcar să își recupereze investiția ci vor pur și simplu să nu mai fie legați de plata unei chirii, de un contract care-i ține legați”

Cei care au afaceri în domeniul ospitalității vor trage linie la toamnă, odată cu venirea frigului. Dacă nici atunci nu vor putea deschide activitatea în interior, pierderile vor fi uriașe.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Grecia închide barurile și restaurantele la miezul nopții, după explozia cazurilor de Covid-19
Grecia închide barurile și restaurantele la miezul nopții, după explozia cazurilor de Covid-19

Grecia a decretat luni închiderea pe timpul nopţii a barurilor şi restaurantelor în unele dintre principalele sale destinaţii turistice, după înregistrarea a numeroase cazuri de infectări cu noul coronavirus, relatează AFP.

Reacții la închiderea teraselor după 23:00: „După ce că nu erau clienți, acum se închid și mai devreme”
Reacții la închiderea teraselor după 23:00: „După ce că nu erau clienți, acum se închid și mai devreme”

Cel puțin timp de două săptămâni, terasele din Capitală și din 7 județe, inclusiv la munte și pe litoral, se vor închide la ora 23.00. 

Reacții în Centrul Vechi la închiderea teraselor:
Reacții în Centrul Vechi la închiderea teraselor: "A venit poliţia, ca în vremurile alea grele cu comuniștii"

Crește presiunea pe sistemul sanitar românesc. 412 pacienți cu COVID-19 sunt internați, în prezent, în secțiile de Terapie Intensivă, cei mai mulți de la debutul epidemiei.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.