Comoara ascunsă sub oraşele din Ardeal, pe care nu ştim să o folosim. În loc de staţiuni, studii de fezabilitate

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 20 Februarie 2018 18:22
Categorie: Travel

O comoară de apă termală zace sub o parte din România, Serbia și Ungaria. În timp ce vecinii noștri scot bani buni din turismul balnear, noi cam batem pasul pe loc.

Țara noastră este a treia din Europa ca potenţial geotermal, dar nu exploateaza nici macar 1% din aceste ape, care au beneficii balneo-terapeutice și pot fi folosite și pentru încălzirea locuințelor.

Un caz fericit, în care autorităţile au investit să extragă apa termală din pământ, găsim în Oradea. Aici a fost construit un aqua-parc, plin mereu de turişti. Aceştia spun că e mai ieftin ca în Ungaria

Aqua-parcul a costat aproape 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni nerambursabili. Anul trecut, afacerea a scos un profit de 1 milion de euro, după ce a fost vizitată de 300 de mii de turişti.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: "Avem avantajul resursei de apă geotermală şi aceasta resursă trebuia pusă în valoare. Profiturile sunt apoi transferate în investiţii în pieţele din oraş şi într-un nou aquaparc în zona Iosia."

Şi municipiul Arad zace pe aceeaşi pungă de apă termală. La fel sunt situate dealtfel toate oraşele şi localităţile din vestul ţării, dar şi din estul Ungariei şi vestul Serbiei. Vecinii însă profita mai mult decât noi de această comoară a naturii.

Prof. dr. Marcel Roşca, prodecanul Universităţii Oradea: “Zăcământul se consideră de extindere infinită şi acoperă o suprafaţă mult mai mare decât în România, în Ungaria.”

În Arad, autorităţile au promis încă din 2015 că vor exploata apa termală şi vor construi un aqua-parc. Au cheltuit atunci 50 de mii de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. Apoi lucrările s-au oprit şi nici acum nu a început ridicarea complexului cu proprietăţi balneo-terapeutice. Este gata doar un ştrand, cu apă normală.

Mare succes au însă vecinii. Mai ales Ungaria, ţară care deţine locul 1 în Europa în valorificarea apelor termale. Localităţile din est - Szeged, Mako şi Gyula, situate la mai puţin de o oră de Arad, sunt renumite pentru turismul balnear. Staţiunea Hajduszoboszlo, aflată la o oră distanţă de Oradea, s-a dezvoltat şi ea uimitor în ultimul deceniu.

Zeci de mii de romani îşi petrec anual vacanţele sau week-end-urile în aceste locuri, ale căror site-uri de prezentare sunt traduse inclusiv în limba noastră. Sârbii au construit şi ei, la 140 de kilometri de Timişoara, cel mai mare centru SPA din Balcani.

Acesta cuprinde mai multe bazine interioare şi exterioare, cu tobogane, bungalouri pe apă şi restaurante. Investiţiile se ridică la aproape 8 milioane de euro, dar proiectul este construit strategic - la distanţe aproximativ egale de graniţele din estul ţării, tocmai ca să atragă mai mulţi turişti din statele vecine.
 

Băile termale din Budapesta unde scăldatul se face numai fără costum de baie
Băile termale din Budapesta unde scăldatul se face numai fără costum de baie
VIDEO PROTVPLUS.RO
masca venetia
Ritual reînviat de turişti, în Veneţia. De ce poartă măşti în această perioadă
Turiști atrași de faleză de vremea caldă. Când se întorc temperaturile negative pe litoral
Stațiunile de la munte atrag tot mai mulți turiști străini: ”E frig, dar e foarte frumos”
Rochii strălucitoare și măști în București. Atmosferă de carnaval "ca la carte"
A început faimosul Carnaval de la Veneția. Imagini spectaculoase, ca în filme
Sportul care atrage turiștii la munte, la fel ca schiatul. Cât costă un zbor cu parapanta
turistica
Sporturi extreme și plimbări cu sania trasă de câini, la munte. Cât plătesc turiștii
Se caută angajați pentru hoteluri pe litoral. Cât poate câștiga un bucătar
Valentine's Day, sărbătorită cu muzică populară de românii din Spania. "Verde foaie lată"
Surpriza de care vor avea parte turiștii care ajung joi la Castelul Bran
Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019: seară dedicată creșterii oilor
Bucătari puşi să gătească două feluri de mâncare cu doar 1 euro. Ce a rezultat