Coasta stâncoasă a Bulgariei, comparată cu Grecia sau Amalfi: ”Este spectaculos”
Aflată foarte aproape de graniţă, coasta stâncoasă a Bulgariei de la Marea Neagră atrage tot mai mulţi români. În zona, ei pot face scufundări în apă limpede, iar cei curajoşi se aruncă în mare de pe stânci.
La final, când au tras linie şi au socotit, turiştii spun că au dat pe o săptămâna de vacanţă în Bulgaria cât ar fi cheltuit pentru un weekend pe litoralul nostru.
La doar 37 de kilometri de Vama Veche, La Tyulenovo, într-un cătun bulgăresc cu mai puţin de 60 de locuitori găsim un colţ de rai. Decorul natural seamănă cu cel din insulele greceşti, de la Mediterana şi de pe coasta Amalfi, din Italia.
Peisajul este cu adevărat deosebit, iar curajoşii se caţără pe cele mai înalte stânci pentru a face fotografii şi pentru a admira marea în toată splendoarea ei. Locul este căutat şi de iubitorii de scufundări sau de amatorii de sărituri de pe stânci. Singurul inconvenient este că nu există nisip, aşa că, dacă vreţi să va bronzaţi, trebuie să va aşezaţi prosoapele direct pe pietre.
Turiştii care au descoperit locul se declara fascinaţi.
"Peisajul este incredibil. Este la fel ca în Grecia. Avem un astfel de peisaj şi în Rusia. Este deosebit. Sunt peşteri ascunse în stânci, poţi să şi campezi. Aici nu e interzis", spune o turistă din Rusia.
"Poţi să esdcaladezi stâncile. Poţi să te scufunzi şi nu ai nevoie decât de ochelari că să vezi peştii şi stâncile. E deosebit", povestește un alt turist străin.
Bulgarii au intuit că zona are potenţial turistic şi au construit pe stânci un hotel cu un restaurant pescăresc. O noapte de cazare costă cel mult 40 de euro.
Peste noapte puteţi rămâne şi la pensiunile localnicilor, unde pentru o camera plătiţi 30 de leva - adică 60 de lei. Condiţiile oferite nu se compară cu nimic din ce găsiţi pe litoralul nostru la acest preţ.
Pentru că nu există nisip, o mică plajă artificială a fost amenajată chiar lângă restaurant, unde pe câteva şezlonguri va puteţi odihni după ce aţi făcut scufundări în apă, care este mult mai limpede decât la noi.
"Am văzut câteva poze cu stâncile de aici şi ne-am gândit să le încercăm. Pentru snorkle, pentru diving, e super. Aduce puţin cu zona Mediteranei şi peşti mai mulţi ca la noi", spune un român.
Pentru că cei mai mulţi dintre turiştii care vizitează Tyulenovo sunt români, gazdele ne-au învăţat limba.
Cei cărora nu le plac sporturile subacvatice pot merge mai spre sud, spre Cap Kaliakra. Vor da peste un peisaj sălbatic, unde stâncile roşiatice parcă au fost înghiţite de marea de un albastru ireal. Fâşia de pământ care intră în apă, lungă de 2 kilometri, este locul perfect pentru o plimbare.
Puteţi vizita şi ruinele cetăţii dacice Kaliakra, distrusă de turci în secolul XV. Deşi se plăteşte intrarea 6 leva, locul nu este întreţinut, aşa cum se întâmplă şi la noi, la Cetatea Histria.
Că să ajungeţi în această zona, de la graniţă, aveţi de urmat un drum de aproape 60 de kilometri. În multe locuri şosele sunt pline de gropi ca în România şi trebuie să fiţi atenţie la drum.