Ce spun turiștii străini despre berea românească. Principala calitate: preţul

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Miercuri 06 Septembrie 2017 17:43
Categorie: Travel

La jumătate de preţ faţă de Polonia şi de 5 ori mai ieftină decât în Franţa şi în Suedia, berea devine rapid un atu uriaş în promovarea turistică a României.

Străinii care ne vizitează se declară surprinşi ca varietate, dar şi de faptul că nu facem rabat de la calitate. Şi nu spun asta doar la o halbă, ori cercului lor de prieteni, ci lumii întregi, pe cele mai vizitate site-uri de recomandări.

Cele mai recente cifre arată că şi românilor le este sete des, şi consumă, în medie, peste 80 de litri de bere pe an. Pentru câțiva domni din Marea Britanie şi din Polonia, contactul cu licoarea bogată din halbă, la o terasă din Centrul Istoric, a fost răvăşitor.

La început de septembrie, aproape de miezul nopţii, zeci de turişti se încălzesc la terase cu o bere rece în faţă. Mărturisesc că au ales România pentru o mică vacanţă, luând în calcul şi acest aspect economic.

Turist: "În Polonia ar fi cam 3 euro. În România e mai ieftin."

Pe tripadvisor, cel mai mare site de orientare şi recenzii turistice, străinii atraşi la noi de aromă hameiului au publicat sute de recomandări entuziaste. În ultimul an, consumul de bere la sticlă a crescut cu 3 la sută. Cel mai probabil, motivul sunt tocmai vizitatorii de peste hotare.

Într-un top finalizat în 2015, care a inclus 12 ţări europene, reiese că România are, după Cehia, cel mai mic preţ mediu al berii vândute în localuri. Mai precis, o liră. La polul opus este Suedia. Cu banii daţi pe o bere la Stockholm, poţi bea 5 la Bucureşti.

Concidență- şi românii preferă tot berea autohtonă. Sau pe asta le este mai uşor să cumpere. 97 la sută din berea consumată în ţară e produsă local. Prima în top e cea blondă, însă în ultimii ani producătorii au lansat serii de test, cu arome de fructe, nefiltrate şi nepasteurizate.

Julia Leferman, director Berarii României: "Avem şi beri roşii intrate în piaţă, beri roşii, stout. Tot mai multe sortimente pe care consumatorii le cer, piaţă se diversifică din ce în ce mai mult."

Iar asta se simte şi în industria restaurantelor. Clienţii şi-au luat ţapul, halba sau sticla de bere şi s-au mutat de la terase în berarii; doar în Capitală avem peste 20 de localuri care mizează pe berile casei, meniuri cu până la 100 de variante sau asocierea berii cu meniuri nemţeşti şi concerte care fac totul să curgă mai bine.

Consumul de bere pe cap de locuitor a fost, în 2016, la nivelul anului precedent- 80 de litri.

Aventurile trăite de turiștii de la munte în weekend
Aventurile trăite de turiștii de la munte în weekend
VIDEO PROTVPLUS.RO
litoral
Turiști atrași de faleză de vremea caldă. Când se întorc temperaturile negative pe litoral
Stațiunile de la munte atrag tot mai mulți turiști străini: ”E frig, dar e foarte frumos”
Rochii strălucitoare și măști în București. Atmosferă de carnaval "ca la carte"
A început faimosul Carnaval de la Veneția. Imagini spectaculoase, ca în filme
Sportul care atrage turiștii la munte, la fel ca schiatul. Cât costă un zbor cu parapanta
Sporturi extreme și plimbări cu sania trasă de câini, la munte. Cât plătesc turiștii
litoral
Se caută angajați pentru hoteluri pe litoral. Cât poate câștiga un bucătar
Valentine's Day, sărbătorită cu muzică populară de românii din Spania. "Verde foaie lată"
Surpriza de care vor avea parte turiștii care ajung joi la Castelul Bran
Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019: seară dedicată creșterii oilor
Bucătari puşi să gătească două feluri de mâncare cu doar 1 euro. Ce a rezultat
Reacția unui turist finlandez după ce a mâncat cârnați la Sibiu