Ce spun turiștii străini despre berea românească. Principala calitate: preţul

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Miercuri 06 Septembrie 2017 17:43
Categorie: Travel

La jumătate de preţ faţă de Polonia şi de 5 ori mai ieftină decât în Franţa şi în Suedia, berea devine rapid un atu uriaş în promovarea turistică a României.

Străinii care ne vizitează se declară surprinşi ca varietate, dar şi de faptul că nu facem rabat de la calitate. Şi nu spun asta doar la o halbă, ori cercului lor de prieteni, ci lumii întregi, pe cele mai vizitate site-uri de recomandări.

Cele mai recente cifre arată că şi românilor le este sete des, şi consumă, în medie, peste 80 de litri de bere pe an. Pentru câțiva domni din Marea Britanie şi din Polonia, contactul cu licoarea bogată din halbă, la o terasă din Centrul Istoric, a fost răvăşitor.

La început de septembrie, aproape de miezul nopţii, zeci de turişti se încălzesc la terase cu o bere rece în faţă. Mărturisesc că au ales România pentru o mică vacanţă, luând în calcul şi acest aspect economic.

Festivalul berii în Berlin, pe o terasă imensă care apare în Cartea Recordurilor

Turist: "În Polonia ar fi cam 3 euro. În România e mai ieftin."

Pe tripadvisor, cel mai mare site de orientare şi recenzii turistice, străinii atraşi la noi de aromă hameiului au publicat sute de recomandări entuziaste. În ultimul an, consumul de bere la sticlă a crescut cu 3 la sută. Cel mai probabil, motivul sunt tocmai vizitatorii de peste hotare.

Într-un top finalizat în 2015, care a inclus 12 ţări europene, reiese că România are, după Cehia, cel mai mic preţ mediu al berii vândute în localuri. Mai precis, o liră. La polul opus este Suedia. Cu banii daţi pe o bere la Stockholm, poţi bea 5 la Bucureşti.

Concidență- şi românii preferă tot berea autohtonă. Sau pe asta le este mai uşor să cumpere. 97 la sută din berea consumată în ţară e produsă local. Prima în top e cea blondă, însă în ultimii ani producătorii au lansat serii de test, cu arome de fructe, nefiltrate şi nepasteurizate.

Julia Leferman, director Berarii României: "Avem şi beri roşii intrate în piaţă, beri roşii, stout. Tot mai multe sortimente pe care consumatorii le cer, piaţă se diversifică din ce în ce mai mult."

Iar asta se simte şi în industria restaurantelor. Clienţii şi-au luat ţapul, halba sau sticla de bere şi s-au mutat de la terase în berarii; doar în Capitală avem peste 20 de localuri care mizează pe berile casei, meniuri cu până la 100 de variante sau asocierea berii cu meniuri nemţeşti şi concerte care fac totul să curgă mai bine.

Consumul de bere pe cap de locuitor a fost, în 2016, la nivelul anului precedent- 80 de litri.

Aventurile trăite de turiștii de la munte în weekend

Aventurile trăite de turiștii de la munte în weekend

VIDEO PROTVPLUS.RO

costinesti

Zeci de mii de tineri petrec în cea mai ieftină stațiune de pe litoral. Prețurile la mâncare

Festival căutat de turişti din întreaga lume, într-un sat din Braşov. Ce vedete vin

Satul din inima Maramureșului care atrage anual zeci de mii de turiști

Cum se refac petrecăreții din Mamaia după o noapte de distracție

Cum arată camera de hotel de 15.000 de dolari pe noapte. Are 455 de metri pătraţi

O veche tradiţie, reînviată la Timişoara. Turiştii şi localnicii sunt în culmea fericirii

spectacol aviatic, tuzla

Spectacol cu campionul mondial la aviaţie acrobatică, la Tuzla

La mare cu cortul. Turiștii plătesc pentru cazare de 10 ori mai puțin decât la hotel

Ținutul de basm din Alba care atrage tot mai mulți turiști. Jeremy Irons l-a făcut celebru

Dunărea, locul de vacanță perfect pentru turiștii care stau departe de mare

Vacanțele pe iaht, un trend tot mai popular printre români. Cât costă un astfel de sejur

Unde merg românii cu tichetele de vacanță. Rezervările au ”explodat”