O nouă criză va lovi Grecia în plin sezon turistic. Avertismentul experților. „Nu am reușit să anticipăm”
Grecia se pregătește să primească un număr record de turiști, în timp ce se confruntă cu o nouă criză legată de condițiile meteorologice, scrie The Independent.
În cea mai mare parte a țării a plouat puțin sau deloc în ultimele luni. Acum, în timp ce insulele se pregătesc să găzduiască turiștii, crește și presiunea pe rezervele de apă, au declarat autoritățile, agricultorii și oamenii de știință.
Cel mai mare rezervor de pe insula grecească Naxos a secat, fiind util doar țestoaselor care înoată în apele sale noroioase. În aval, apa de mare s-a infiltrat în puțuri de irigații goale, afectând culturile de cartofi prețioase ale insulei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La sud, pe insula Karpathos, autoritățile au impus restricții privind umplerea piscinelor, în timp ce în nordul insulei Thasos, autoritățile caută o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă.
„A existat o lipsă intensă de precipitații în întreaga Mediterană și, în special pe Naxos, rezervoarele noastre de suprafață sunt goale", a declarat primarul insulei, Dimitris Lianos.
Schimbările climatice afectează economia țării
Milioane de turiști vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de siturile sale antice, de plajele virgine și de apele turcoaz.
Însă efectele schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile ridicate, precipitațiile neregulate și incendiile de vegetație, amenință viitorul celui mai important motor economic al țării.
Anul acesta pare deosebit de tensionat. După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată, incendiile de vegetație au început neobișnuit de devreme, unele în zone în care în mod normal ar fi trebuit să ningă. Cel puțin șase turiști, inclusiv cunoscutul prezentator de televiziune britanic Michael Mosley, au murit luna trecută, în timp ce valurile de căldură au măturat țara.
Experții climatici se tem că ce este mai rău urmează să se întâmple. Andrea Toreti, coordonatorul observatorului european și global al secetei din cadrul Serviciului Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență, a declarat că, odată ce efectele secetei devin vizibile, este prea târziu pentru a lua măsuri.
„Trebuie să luăm măsuri de prevenire și pregătire, pentru că e prea târziu să facem ceva când situația s-a instalat”, a spus Toreti.
Deficitul de apă este evident în Naxos, o insulă muntoasă cu 20 000 de locuitori situată într-una dintre cele mai populare - și uscate - părți ale Mării Egee. Zeci de mii de turiști se adună zilnic pe țărmurile sale în timpul verii.
Cele două rezervoare ale insulei dețin 220.000 de metri cubi (7,7 milioane de picioare cubice) de apă utilizabilă, o treime din nivelul de anul trecut și echivalentul a doar câteva zeci de piscine olimpice.
Autoritățile au asigurat trei unități portabile de desalinizare care vor trata apa de mare pentru a o face potabilă și despre care primarul Lianos a spus că ar trebui să acopere deficitul pentru case, hoteluri și piscine.
Însă fermierii nu vor primi apă tratată și vor trebui să se bazeze pe puțuri care au fost contaminate de acviferele cu apă de mare. Fermierii au declarat că această contaminare are loc atunci când fântânile sunt suficient de goale pentru ca apa sărată să se strecoare în ele.
Stelios Vathrakokoilis cultivă faimoșii cartofi din Naxos, care sunt apreciați în Grecia pentru gustul lor de unt și sunt protejați de imitație în temeiul normelor UE. În acest an, producția sa va fi mai mult decât înjumătățită din cauza apei sărate pentru irigații, a declarat el.
„Este o mare dezamăgire pentru că noi, oamenii, nu am reușit să anticipăm că schimbările climatice ne vor bate și la ușă", a spus el, în timp ce o mână de muncitori culegeau cartofi în apropiere.
Țările mediteraneene, inclusiv Spania și Italia, caută modalități de a-și suplimenta rezervele de apă prin desalinizare, însă furnizorii au declarat că, în această vară, unitățile au fost în criză din cauza creșterii cererii.
Chiar și în Thasos, care este mult mai verde decât stâncosul Naxos, oficialii au declarat că doresc să cumpere o unitate pentru utilizare viitoare.
Producătorul Sychem, cu sediul în Grecia, nu a putut satisface pe deplin cererea clienților în această vară din cauza lipsei de componente cheie și a duratei mai lungi de construcție, a declarat directorul executiv Alexandros Yfantis. Noile unități ar trebui să fie disponibile după luna septembrie.
„Deoarece problema este peste tot, orice echipament temporar a fost deja închiriat", a declarat Yfantis.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: grecia, canicula, turisti, schimbari climatice, myimpact,
Dată publicare:
09-07-2024 18:34