CAMERA ASCUNSĂ. Falșii instructori de schi pun în pericol turiștii: ”Doamnă, mă iei cu autorizaţie?”
Lecţia de schi sau de snowboard ar putea fi un eşec total dacă nu vă alegeţi instructorul potrivit. Pe lângă şcolile autorizate şi monitorii acreditaţi, au apărut numeroşi impostori care se oferă să vă înveţe să alunecaţi pe zăpadă, deşi habar n-au.
Profită de faptul că turiştii nu se pricep şi le iau banii fără să le arate mai nimic. În plus, îi expun şi pericolelor care, pe pârtie, sunt la tot pasul. Am întâlnit asemenea falşi instructori pe Pârtia Clăbucet din Predeal şi i-am filmat în acţiune.
După doar câţiva paşi pe pârtie, am fost abordaţi de un aşa-zis instructor gata să ne înveţe să schiem. Un tânăr care susţine că face schi de performanţă şi are clienţi de toate vârstele, inclusiv copii.
CAMERA ASCUNSĂ
Reporter: Şi cât îmi iei?
Fals instructor: Oră este 100, dar vă las la 70.
Reporter: Dar tu ai clienţi?
Fals instructor: Da!
Reporter: Şi sunt oameni care te plătesc pe tine?
Fals instructor: Normal...
Neîncrezători, îi cerem un instructor cu mai multă experienţă. Se oferă imediat să o cheme pe mama lui - Ramona - care tocmai terminase o lecţie, pe pârtie.
CAMERA ASCUNSĂ
Fals instructor: Ţine-te de beţe. Poţi să te ţii şi de mine... Stai relaxată, nu faci șpagatul, crede-mă...
La finalul lecţiei din care nu am învăţat mai nimic, am cerut femeii să facă dovada atestării sale ca instructor.
CAMERA ASCUNSĂ
Reporter: Dar autorizaţie ai?
Fals instructor: Doamnă, mă iei cu autorizaţie, Doamne, iartă-mă!
Reporter: Păi, nu trebuie să ai autorizaţie de monitor?
Fals instructor: Atunci luaţi unul d-ăsta cu 100 de lei, să vă dea autorizaţie.
Reporter: Păi, dumneavoastră nu aveţi?
Fals instructor: Păi, nu am, la mine nu am!
Reporter: Şi dacă iau lecţie de 70 de lei îmi daţi chitanţa?
Fals instructor: Du-te la aia care îţi iau 100 de lei!
Pe pârtiile din România sunt zeci de astfel de falşi instructori care ştiu să schieze, dar habar n-au cum să-i înveţe pe alţii. Iar clienţii nu se pricep să-i identifice pe impostori.
Instructorii de schi profesionişti trebuie să aibă întotdeauna la ei documentul care face dovada că au urmat un curs de formare şi au trecut examenul de atestare în profesie.
Turiştii nu ştiu care sunt riscurile la care se expun dacă apelează la amatori.
Emil Fărcășan, directorul unei şcoli de schi: ”Cel mai uşor e că prierzi o oră, dai nişte bani şi nu te alegi cu nimic, nu vei învăţa niciodată nimic. Apoi urmează că poţi să înveţi ceva foarte prost şi îţi trebuie mult timp să te dezveţi de acel lucru învăţat prost şi te poate duce într-un loc periculos.”
La cursurile de formare, viitorii instructori autorizaţi învaţă metode şi tehnici de predare şi primesc noţiuni de psihologie şi pedagogie, esenţiale mai ales în relaţia cu copiii.
Ca să fie siguri că nu dau greş, turiştii ar trebui să se îndrepte în primul rând către şcolile de schi. În fiecare staţiune există cel puţin 10 astfel de şcoli, cu sute de instructori acreditaţi şi bine pregătiţi. O lecţie individuală de o oră costă 100 de lei, iar dacă predarea se face într-o limbă străină, preţul creşte cu 20 de lei.