Bijuteriile arhitecturale ale României, lăsate în paragină. Ruinele ar putea fi transformate în afaceri profitabile


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 10 Februarie 2018 20:08
Categorie: Stiri Turism
conac Timis

În România avem adevărate bijuterii arhitecturale, dar multe sunt lăsate în paragină de autorităţile nepăsătoare, deşi ar putea fi transformate în afaceri profitabile.

Două asociaţii din Timiş au făcut un recensământ al conacelor din judeţ şi au început să le promoveze, după ce mai mulţi turişti străini s-au interesat de ele.

O asociaţie de promovare a turismului a identificat în Timiş 31 de conace ce pot fi vizitate. Însă doar câteva au fost restaurate.

Conacul Nikolici din Rudna, construit la începutul secolului al 19-lea, a fost reşedinţa unuia dintre cei mai importanţi grofi maghiari. Cumpărat în urmă cu 15 ani de o doamnă, a fost renovat puţin câte puţin.

Maria Radermacher, proprietar conac: "Acest conac m-a pasionat foarte mult când l-am văzut prima oară şi m-am îndrăgostit de clădirea şi de locul acesta frumos."

Conacul a fost înscris şi pe o platformă de rezervări, iar cele cinci camere îşi aşteaptă turiştii. Peste o lună, şase americani vor veni aici şi pentru fiecare noapte vor plăti 8 euro.

Harta cu conacele poate fi găsită la info-centrele turistice din Timişoara. Pentru fiecare conac în parte, membrii asociaţiei vă spun cum puteţi ajunge acolo. În plus, sunt trecute şi persoanele de contact.

Delia Barbu, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş: "Ne-am întâlnit în cadrul altor proiecte cu grupuri de turişti străini şi s-au arătat interesaţi să viziteze genul acesta de imobile, pot reprezenta un produs turistic chiar dacă nu sunt renovate."

Conacul Mocioni, din localitatea Foeni, este una dintre cele mai vechi clădiri din vestul ţării. A fost o construcţie falnică, ridicată în stil baroc. Numai că acum au rămas foarte puţine detalii arhitecturale ce pot fi admirate. Pe timpul comunismului a fost depozit de cereale, iar ulterior discotecă.

Ferestrele construite din lemn masiv, sculptat, au fost înlocuite cu termopane.

Şi conacul din localitatea Gad este o adevărată ruină. Se poate ajunge doar cu maşina personală, însă autorităţile spun că îi pot ajuta pe doritori să vină aici dacă anunţa înainte.

În multe dintre localităţile unde se afla conacele, nu există locuri de cazare, dar doritorii pot înnopta la Timişoara.

Şi în Oltenia, sute de conace şi case boiereşti zac în paragină, uitate de toată lumea. Dacă ar fi renovate, ar putea revigora turismul în zonă.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO