Conacele boierilor olteni, abandonate de autorităţi. Multe mai rezistă doar în poze


Ultimul update: Miercuri 31 Ianuarie 2018 13:38
Data publicarii: Miercuri 24 Ianuarie 2018 18:57
Categorie: Stiri actuale

Felul în care ne respectăm trecutul poate să spună multe despre noi.

Din păcate, sute de monumente istorice - conace şi case boiereşti - zac în uitare. Le mai ţine evidenţa câte un pasionat de istorie, cum este un tânăr grafician din Craiova care a luat la pas toată Oltenia în căutarea lor.

Conacele Băicoianu din comună Argetoaia, judeţul Dolj. Sau ce a mai rămas din ele după ce au trecut hoţii. Dragoş Andreescu este pasionat de arhitectura locului şi a fotografiat acum 10 ani aceste clădiri, pentru un proiect de pe vremea facultăţii.

Localnicii recunosc, indirect, că au dat şi ei o mână de ajutor.

Lucian Vânătoru - primar Argetoaia: "A fost sediul CAP care după Revoluţie a intrat în patrimoniul privat al consiliului local Argetoaia şi ulterior acum 15 - 18 ani a avut loc o licitaţie şi a fost vândut că era într-un stadiu avansat de  degradare. Terenurile au intrat în patrimoniul ADS-ului".

Pare că singurul om căruia îi mai pasă de aceste ruine este Dragoş. Proiectul lui poate fi găsit pe Facebook - se numeşte ''Monumentalist'' şi conţine mii de fotografii.

Dragoş Andreescu, grafician: "Prezint oamenilor aceste bucăţi, frânturi de istorie, îmi place foarte mult explorarea urbană şi rurala şi vreau să trag un semnal de alarmă asupra istoriei şi patrimoniului local."

Plecăm spre o altă minune lăsată acum în paragină. La doar o jumătate de oră de mers cu maşina de la Craiova este conacul pictorului Henri Catargi, din comuna Scaiești.

Conacul a fost ridicat pe la 1900, iar singură imagine cu felul în care arata este pictată chiar de artist la cişmeaua din curte. Cu zeci de ani în urmă aici a fost primăria.

În mod paradoxal, deşi este la doi paşi de postul de Poliţie, de aici s-a furat ca-n codru. Moştenitorii familiei nobiliare ştiu situaţia şi spun că vor să investească în renaşterea locului.

Diana Catargi, moştenitoare: "Vreau să aduc numele Catargi la rangul la care merită. Am înţeles de la nişte cunoscuţi că s-ar puta accesa nişte fonduri europene pentru case memoriale, având în vedere că este şi monument istoric declarat şi cu siguranţă mi-ar conveni mai mult să am un pic de ajutor"

Cele mai multe dintre aceste conace, ca peste tot în România, sunt lăsate în paragină tocmai din lipsa banilor. Foarte puţine şi numai sub administrare privată şi-au recăpătat strălucirea.

VIDEO PROTVPLUS.RO