Aventura unor speologi din Finlanda in Apuseni. Sunt primii oameni care au ajuns in adancurile pamantului, la 73 de metri
Aventura de neuitat in Muntii Apuseni pentru o echipa de speologi din Finlanda. Ei au explorat peste 200 de metri de galerii scufundate in Izbucul Cotetul Dobrestilor si au patruns in adancurile pamantului pana la 73 de metri.
Sunt primii care au reusit sa ajunga atat de departe in adancul pesterii din Apuseni, care are zeci de kilometri de galerii. Speologii au incercat sa exploreze si alte doua pesteri spectaculoase din zona, Pestera Coiba Mare si Izbucul Tauz, dar din cauza vremii si a bustenilor adunati pe galerii au renuntat.
Dornici sa descopere noi galerii in pesterile din Apuseni, speologii finlandezi, care ne-au vizitat si anul trecut, s-au intors in zona. Impreuna cu speologi romani, unguri si polonezi au explorat Izbucul Cotetul Dobrestilor.
"Noi suntem primii in pestera. In acest an am reusit sa trecem sifonul si sa mergem pana la capatul pesterii", a spus Patrick Gronqvist, speolog.
Ca sa ajunga in adancurile pamantului, au trecut prin locuri extrem de inguste si unde apa avea doar 6 grade Celsius.
Adrian Peret, speolog: "Am avut nevoie de 14 oameni ca sa se scufunde doi, practic asa zisi cei care imping mai departe pesterile catre necunoscut."
"Conditiile apei au fost destul de proaste, firul ghid rupt in mai multe locuri de viiturile din iarna, in Tauz din pacate nu a fost posibila intrarea deloc", a spus Calin Dragan, de la Societatea Nationala de Speologie.
"Cea mai notabila realizare a taberei internationale care a avut loc in Garda este trecerea pe partea cealalta a zonei inecate din aceasta pestera Izbucul Cotetul Dobrestilor", a declarat Cristian Ciubotarescu, speolog in Asociatia Speologica Sfinx Garda
Anul trecut, speologii s-au scufundat in Pestera Coiba Mare, iar finlandezii au promis ca vor reveni sa continue cercetarile in Apuseni.