Avem munti superbi, dar nu stim sa iubim natura. "Ceea ce se intampla in Bucegi e catastrofa"
Avem munti superbi, dar nu stim sa cutreieram potecile, sa cucerim crestele si sa coboram vaile. Si nici sa impartasim ce am vazut.
Primul festival de fotografie, film si carte cu profil montan din Romania isi propune sa schimbe ceva in educatia noastra.
Iubitorii de munte, dar si necunoscatorii sunt invitati in acest week-end la Predeal sa vada documentare despre ascensiuni celebre si fotografii vechi cu primele cabane din Carpati.
Gara din Predeal a fost impanzita de fotografii in alb-negru cu vechile cabane din muntii nostri. La deschiderea festivalului au fost prezenti mari alpinisti ai Romaniei. Printre ei, aradeanul Zsolt Torok. El a urcat Nanga Parbat, unul dintre varfurile de peste opt mii de metri ale planetei.
Zsolt Torok, alpinist: "Sunt emotionat pentru ca vad cabane pe care nu am apucat sa le vad din cauza ca s-au distrus, au fost incendiate, dar vad foarte multe cabane unde am amintiri frumoase, unde usa e mereu deschisa, voie buna, caldura, primesti un ceai, o supa calda."
Iubitorii de munte deplang starea actuala a cabanelor si isi amintesc cu drag de primele adaposturi construite.
Directorul asociatiei SKV: "Adevaratii iubitori de munte se simt straini in cabane luxoase si pe drumuri astfaltate in loc de poteci, ceea ce se intampla in Bucegi e catastrofa."
In cadrul evenimentului, au fost expuse si fotografii de pe legendarul traseu Fisura Albastra din muntii Bucegi. Doar unul dintre cei trei alpinisti care s-au catarat acolo pentru prima data, in 1956, mai este in viata. Spune ca si in Romania, la fel ca in Europa, copiii ar trebui invatati de mici sa iubeasca natura.
Alpinist: "Ar trebui sa stie profesorii intai si sa umble, dar profesorii nu prea sunt montaniarzi."
Ca sa-i atraga pe tineri, organizatorii vor proiecta o serie de documentare spectaculoase realizate in munti.
Organizator: "Imi doresc ca acest festival international de film sa devina o platforma petru ceea ce presupune cultura si civilizatia montana cu toata complexiattea ei, ecologica, de turism, drumetie sport, tot ce muntele ne poate oferi." La toate evenimentele din cadrul festivalului, care se incheie maine, intrarea este gratuita.