Atmosferă tristă de Crăciun, pe Valea Prahovei. Zonele care au fost, totuși, asaltate de turiști

25-12-2020 12:56


Fără pomana porcului, fără horele din Ajun și, mai ales, fără zăpadă, Valea Prahovei pare tristă de Sărbători. Turiștii sosiți la munte spun că vor petrece, dar în cerc restrâns.

Hotelurile sunt ocupate în proporție de 40%. Bucovina, în schimb are aproape la fel de mulți turişti ca în anii trecuți. Zona nu mai este în scenariul roșu și oamenii au prins încredere.

Pe Valea Prahovei s-a circulat joi mai bine decât într-o zi normală. Altădată turiştii stăteau cu orele în trafic până ajungeau la munte. A fost bine chiar şi în Buşteni, unde mereu se formau coloane de maşini.

Două familii formate din şase persoane au ales o vilă în care să fie doar ei.

Victoria Cristea, turistă: "Am preferat vila pentru intimitate, pentru a evita contactul cu un număr mai mare de persoane. Ne aşteptam să fie zăpada mai multă."

Pârtiile sunt aproape pustii. Câteva săniuţe înveselesc locul, dar peisajul nu seamănă cu cel din anii trecuţi.

Pe Drumul Naţional 73, care leagă Brasovul de Bran, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, când se formau coloane de zeci de maşini, joi şoseaua a fost liberă.

Totuşi atmosfera de sărbătoare pluteşte în aer. Pe uliţele din satul Șimon miroase a cozonaci. Ioana şi Vlad au venit aici din Bucureşti.

În schimb, turiştii care mergeau de obicei în Bucovina nu şi-au schimbat planurile, mai ales că în zona numărul infectărilor a scăzut. La o pensiune din Gura Humorului, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pomana porcului.

Şi în apropiere, la Voroneț, au sosit joi mulţi oaspeţi.

Anișoara Rotaru, reprezentant pensiune Voroneţ: "Anul acesta am optat pentru grupuri compacte deoarece vrem să păstrăm siguranța sanitară."

Claudiu Brădățean, Centrul Național de Informare Turistică Suceava: "O scădere de 20-25 la sută nu este atât de dramatică. Oamenii caută zone rurale, izolate, unde se pot bucura de intimitatea naturii."

Şi preţurile sunt mai mici ca anul trecut. Un sejur de Crăciun, de 5 zile şi 4 nopţi, în regim all inclusive, costa 1.700 de lei de persoană. De Revelion ajunge la 2.000 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO