Zapada se topeste, riscul de inundatii creste. Cum ne pregatim sa facem fata apelor
Astazi este ultima zi de cod galben de ninsori in Vest. Administratia Nationala de Meteorologie - CMR Banat Crisana anunta ca de duminica vremea se va incalzi treptat si riscul de inundatii va fi foarte mare.
Timisorenii sunt sfatuiti sa indeparteze zapada de pe acoperisurile caselor pentru a evita pericolul caderii acesteia pe trecatori, sa isi indeparteze turturii care se formeaza pe cladiri. SC Aquatim a facut apel catre toti locuitorii sa elibereze gurile de canale pentru a permite scurgerea apei.
Aquatim a pregatit un plan de actiune pentru interventie, in caz de inundatii. A suplimentat numarul echipelor de interventie si s-au creat echipe specializate dotate cu utilaje si echipamente specifice. Un echipaj va inspecta principalele artere de circulatie, statiile mijloacelor de transport in comun, accesul in institutiile publice, scoli, spitale, pentru a vedea care sunt zonele in care sistemul de canalizare nu reuseste sa preia in totalitate cantitatea de apa.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Informatiile culese sunt transmise apoi unui inginer din cadrul sectorului de canalizare care le va repartiza celor patru echipaje responsabile sa intervina.
Flota de autovehicule specializate cuprinde trei vidanje, sapte autocombinate (worna si vidanja) si cinci worne.
Si statia de epurare este pregatita sa preia cantitati mari de ape pluviale, avand o capacitate de aproximativ 20.000 l/s.
Directorul Administratiei Bazinale de Apa din Banat, Stefan Sandu, a declarat ca nu exista motive de panica in ceea ce priveste pericolul de inundatii la nivelul judetului.
Potrivit acestuia, nu vom avea cresteri de debite care sa inrautateasca situatia. “La finalul saptamanii exista posibilitatea unor temperaturi pozitive, care vor topi putin zapada, dar noaptea vom avea temperaturi negative, ceea ce va face ca apa din zapada topită sa inghete si nu vor creste debitele apelor", a spus Stefan Sandu.
Autoritatile din domeniu spun ca in cel mai defavorabil scenariu de inundatii, exista posibilitatea aparitiei unui cod galben pe rauri mai mici ca Moravita sau Gaiata. “Lacul de acumulare Surduc este sub cota 192 momentan si poate acumula pana la 198”, a incheiat Sandu.
Reprezentantii ISU Banat au declarat ca dispun de servicii si utilaje, gata sa fie folosite. Este vorba despre 25 de autospeciale pe care le vor utiliza la evacuarea persoanelor, 45 de electropompe pentru evacuarea apei din subsoluri sau din curti, 18 generatoare de curent electric, 37 de motopompe cu o capacitate de 5.000 de litri pe minut, o autospeciala pentru transportul victimelor cu rani multiple, 13 barci pneumatice cu motor, 9 camioane de transport pentru alimente si materiale, trei mini excavatoare, doua cisterne de trasportare a apei potabile si cinci statii de potabilizare a apei.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, isu, inundatii, autoritati, ape, banat,
Dată publicare:
16-02-2012 11:35