VIDEO.Descoperirea facuta de arheologi in centrul vechi al Timisoarei. "A fost probabil cu mii de ani in urma zona de desert"
Lucrarile de reabilitare care se fac in Piata Unirii din Timisoara au scos la iveala aseara un schelet de...camila.
Arheologii au descoperit craniul, o parte din gat si osul bazinului si, fara sa fie specialisti in domeniu, au conchis ca acestea apartin unui erbivor de talie mare, cel mai probabil, o camila.
Arheologii care fac sapaturi in tot centrul vechi al orasului, au gasit aseara, un schelet foarte bine conservat care, spun ei, ar putea fi de camila. Cel mai probabil, animalul fie a murit de moarte naturala, fie a fost sacrificat pentru consum. Specialistii au cules cu grija fiecare os, iar ramasitele au fost ambalate si duse la Muzeul Banatului. Acolo, ele vor fi studiate cu atentie si urmeaza sa fie expuse in cadrul unei expozitii, la muzeu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In anul 1552, armata otomata invada Banatul, iar cetatea Timisoarei a fost tranformata in pasalac. Otomanii au administrat intreg teritoriul Banatului timp de 200 de ani. De-abia in 1716, printul Eugeniu de Savoya, reprezentant al Curtii Imperiale de la Viena, reusea eliberarea provinciei dupa un teribil asediu asupra cetatii Timisoarei.
Cat timp armata otomana a stapanit orasul, prin zona au trecut caravane intregi de camile incarcate cu toate minunatiile de la Stambul. Peste acele vremuri s-a asternut uitarea. Astazi, putini sunt cei care cunosc amanunte despre istoria veche a Timisoarei.
"Mi se pare interesanta descoperirea", a spus un localnic.
"Nu-mi vine sa cred. O camila? La noi? E o gluma? Totul e interesant, din ce in ce mai interesant", a spus o localnica.
"A fost gasita o camila? Cum? Nu stiu, nu ma pricep la istorie", a spus un alt localnic.
"Mi se pare incredibil ca s-a gasit aici o camila. Stiu ca Romania a fost sub ocupatia altor popoare. Eu sunt in Timisoara, in trecere, am inteles ca este un oras deosebit, diferit fata de celelalte", a spus o turista din China.
Ce nu stiu localnicii este ca bietul animal si-a gasit sfarsitul in cetatea Timisoarei. Scheletul ei a fost aruncat intr-un sant, insa s-a pastrat foarte bine. Nici asa, oamenilor nu le prea vine sa creada.
"De unde camile aici? Ce, suntem in Sahara? Nu ma pricep la asa ceva", a spus un localnic.
"Mi se pare foarte interesant, camila nu traieste aici. Traieste in desert. Inseamna ca aici a fost adusa cumva, a fost probabil cu mii de ani in urma zona de desert", a spus o localnica.
Camila este un erbivor foarte bine adaptat conditiilor vitrege din desert. Ea poate sa parcurga fara hrana si apa distante foarte mari. In cocoasa, ea poate inmagazina hrana pentru o luna si apa pentru doua saptamani. O camila poate trai chiar si 40 - 50 de ani.