Treptele Catedralei Mitropolitane, reabilitate cu 100.000 de euro. Primaria da jumatate din suma

08-04-2013 16:14


Treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara intra in reabilitare. Pentru a inlocui actualele scari, se va plati aproape o suta de mii de euro, dintre care jumatate din suma va fi suportata de la bugetul local.

In luna noiembrie a anului 2012, Mitropolia Banatului a cerut ajutorul primariei pentru a reface treptele Catedralei. Lucrarea completa valora 100.000 de mii de euro, iar propunerea fetelor bisericesti a fost ca primaria sa suporte jumatate din suma. Consilierii locali au fost de acord si cei aproape 50.000 de euro au plecat din bugetul municipalitatii, catre Mitropolia Banatului pentru reabilitarea treptelor. Cealalta parte din suma va fi suportata de Mitropolie.

Primaria este contribuitor la aceasta lucrare, este o suma potrivita, importanta, desigur, iar noi, municipalitatea, trebuie sa ii purtam de grija. Doar cu bani proprii, Mitropolia nu putea sa asigure reabilitarea treptelor”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Astfel, vor fi desfacute placajele din beton existente la scarile de acces, iar apoi se vor inlocui cu blocuri masive de piatra naturala de tip andezit si granit.

In 18 decembrie 1989, in fata Catedralei s-au strans mai multi tineri si copii care au inceput sa strige lozinci anticomuniste. La un moment dat, dintr-un tanc, s-a tras o rafala de gloante asupra tinerilor aflati pe trepte. Acestia au incercat sa intre in Catedrala, insa usile erau inchise. Multi dintre revolutionari au cazut ca secerati pe scari.

Este si un loc care a dobandit o incarcatura istorica in decembrie 1989, noi stim ce s-a intamplat atunci pe treptele catedralei, fie si din respect pentru cei ce si-au dat viata atunci, si si-au expus altii viata atunci, noi trebuie sa venim si sa facem ca acele trepte sa arate onorant pentru orasul nostru”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Reprezentantii Mitropoliei Banatului au transmis printr-un comunicat de presa ca lucrarile se vor desfasura in doua faze, pentru a mentine accesul in interiorul lacasului de cult. Momentan, s-a inceput cu partea centrala a treptelor, apoi se va continua si cu partile laterale. Intreaga lucrare va fi finalizata in trei luni.

VIDEO PROTVPLUS.RO