Studentii au intrat in febra cazarilor la camine. Au de ales intre caminele private si universitare
Au ramas mai putin de doua saptamani pana la inceperea cursurilor, la universitatile din Timisoara. Asadar, studentii au intrat in febra cazarilor, iar multi dintre ei au avut de ales intre a sta la camin sau in chirie, pe perioada studiilor.
Universitatea Politehnica si Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” sunt singurele care au posibilitatea de a caza toti studentii care provin din alte judete ale tarii, intrucat au o capacitate de locuri mare. Situatia nu este aceeasi la Universitatea de Vest, acolo unde numarul de student este mult mai mare. Asa se face ca, nu toti tinerii care vin din alte judete ale tarii prind loc in camin.
Cei ramasi pe dinafara pot opta insa pentru un loc intr-un camin privat.
Atat caminele private cat si caminele de stat au numeroase avantaje si dezavantaje. Roxana, o tanara din Targu-Jiu care a venit in acest an sa studieze la Universitatea de Vest din Timisoara, nu a mai obtinut loc intr-un camin de stat, iar intre a sta in chirie si a sta intr-un camin privat, a ales a doua varianta.
“Am ales un camin privat pentru ca nu am primit loc de la universitate. Aici este mai comod, baia se afla in camera, iar un alt avantaj este ca voi fi foarte aproape de facultate. In plus, in caminele universitare am auzit ca se fura foarte mult, iar aici am siguranta ca nu se va intampla asta. Vom fi doua persoane in camera, asta este bine, iar un dezavantaj ar fi spatiul, care este mai mic decat la caminul de stat”, a povestit Roxana.
Un alt dezavantaj al caminului privat il reprezinta pretul. In Timisoara, tariful lunar pentru un loc in acest spatiu de cazare porneste de la 50 de euro si poate ajunge chiar si pana la 150 de euro de persoana.
In caminele universitare din Timisoara, sumele pe care trebuie sa le plateasca lunar studentii sunt mult mai mici. Pornesc de la 70 de lei si ajung pana la 120 de lei, in functie de conditiile din camera.
Norbert Kazamer, reprezentantul studentilor in Consiliul de Administratie al Universitatii Politehnice: “Caminele de la universitate sunt mult mai ieftine pentru ca se primesc fonduri pentru camine si cantine de la Minister. In plus, la Politehnica, de exemplu, sunt 6000 de locuri in camine si avem capacitatea de a caza toti studentii care solicita cazare. Se merge pe principiul performantei, un student care invata bine primeste un loc intr-o camera de doua persoane. Diferenta de pret dintre camera cu doua paturi si cea cu patru paturi este de 5 lei”.
Marele dezavantaj al multor camine universitare este faptul ca baia este comuna, studentii de pe fiecare palier folosesc un singur grup sanitar.
In caminele private se pot caza si alte persoane in afara de studenti, pe cand in caminele universitare exista interese comune pentru student. Reprezentantii universitatilor incearca sa ii cazeze in aceleasi camere pe tinerii care urmeaza aceeasi facultate.