Seful Sectiei de Neurochirurgie de la Spitalul Judetean se apara de acuzatiile Ministrului Sanatatii
In urma cu cateva zile, Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii, a cerut schimbarea din functie a sefului Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Judetean din Timisoara, Horia Ples. Intr-o scrisoare deschisa, Ples ii raspunde Ministrului la toate acuzatiile.
Ministrul Sanatatii a cerut revocarea din functie a lui Horia Ples din cauza colaborarii dintre unitatea medicala pe care o conduce si o firma privata la care a fost asociat.
Horia Ples ii transmite Ministrului Sanatatii ca cei care fac parte din Corpul de control al ministerului au informat in mod eronat conducerea si astfel s-a ajuns ca numele si imaginea sa sa fie patate in mod public.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Nu neg dreptul dumneavoastra de a face publice neregulile din domeniul pe care il conduceti, dar am pretentia onorabila ca, inainte de a face astfel de declaratii, sa solicitati si parerea <<acuzatului>>. Daca nu pentru altceva, macar pentru faptul ca opinia si mai ales pacientii sistemului sanitar romanesc merita o informare corecta, pe de o parte, iar pe de alta parte, <<acuzatul>> are dreptul, in virtutea prezumtiei de nevinovatie, sa se apere aratand si punctul sau de vedere”, a transmis Ples in scrisoarea sa.
Conform declaratiilor ministrului Eugen Nicolaescu, Horia Ples trimitea bolnavii care aveau nevoie de examinari tomografice la o firma privata, la care era asociat.
„In continuare, pentru o corecta informare a dvs. asupra faptelor pe care le-ati facut deja publice, avand incredere deplina in Corpul dvs. de control :
SCM Neuromed nu este nici societate comerciala si nici organizatie nonguvernamentala, dupa cum nu este nici unitate spitaliceasca. SCM Neuromed este o forma de exercitare a profesiunii prevazuta de lege, „SCM” insemnand, atentie!,„societate civila medicala”, fara personalitate juridica.
Neuromed nu este o clinica, nu este un spital, ci un centru de diagnostic imagistic si de ambulanta privata, singurul din zona cu activitate non-stop, 24 ore din 24, 7 zile din 7, care are intreaga logistica si competenta necesare sa primeasca pacienti in stare critica pentru a realiza diagnosticarea imagistica a acestora cu aparatura RMN (rezonanta magnetica nucleara) si CT (computer tomograf) pentru toate patologiile, nu numai pentru neurochirurgie.
Neuromed nu interneaza si nu trateaza pacientii, examinarile in vederea stabilirii diagnosticului imagistic fiind facute la solicitarea medicilor specialisti.
Neuromed a realizat diagnostic imagistic pentru pacienti la solicitarea Spitalului Clinic de Urgenta Judetean, in anul 2012, doar cu totul ocazional, mai exact 12 cazuri in intregul an, cu exceptia urmatoare: in luna martie 2012, aparatura de diagnosticare imagistica a Spitalului Judetean Timisoara a fost defecta, neputand fi utilizata, si, in aceste conditii, pentru a rezolva situatia de urgenta in care se afla Spitalul Judetean, SCM „Neuromed” a acceptat preluarea, chiar fara contract, a 200 pacienti trimisi pentru diagnosticare de medici angajati ai Spitalului Judetean Timisoara, in perioada 14 – 26 martie 2012.
Din cei 200 pacienti examinati,163 erau solicitari ale serviciului de urgenta pentru bolnavi in stare critica, care nu permitea o programare ulterioara.
Dintre cei 37 bolnavi, care nu erau adusi la urgenta, doar cativa erau internati la Sectia de Neurochirurgie.
Intre Spitalul Judetean si „Neuromed” s-a incheiat un singur contract de servicii imagistice, in luna aprilie 2012, cu durata de o luna, iar ulterior nu au fost incheiate alte contracte.
Fiecare factura emisa de SCM Neuromed are la baza un centralizator al serviciilor prestate, in care sunt identificate detaliat toate informatiile necesare – numele bolnavului, data si ora prestarii serviciului, serviciul prestat, medicul emitent al solicitarii etc. Fiecare examinare a fost recomandata de catre un medic, contrar afirmatiilor dumneavoastra.
Oricum, arhive exista atat la SCM Neuromed, cat si la Spitalul Judetean Timisoara. Ele ar fi trebuit sa starneasca… curiozitatea inspectorilor, dar, se pare, interesul lor s-a limitat la a vedea o factura si o plata”.
Horia Ples incheie scrisoarea sa prin a spune ca nu va renunta sa se apele prin toate mijloacele legale.
“Domnule ministru Eugen Nicolaescu, eu imi respect profesia de medic neurochirurg pe care o practic de-o viata si nu admit sa-mi fie ,,amendata” si prejudiciata imaginea si intreaga activitate datorita unui ,,control” plin de erori, soldat cu concluzii nefondate pe adevar. Nu voi renunta sa lupt pentru dreptatea pe care stiu ca o am si ma voi apara cu toate formele legale de care dispun, fiind cetatean al acestei tari care este inca, din fericire, democratica".
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, ministrul sanatatii, Spitalul Judetean, Eugen Nicolaescu,
Dată publicare:
20-06-2013 16:10