Satenii care impiedica impadurirea terenului de la Biled continua lupta pentru pasunile lor

01-02-2012 14:51


sateni Biled

Prefectul Mircea Bacala i-a primit astazi pe satenii comunei Biled care impiedica de aproape un an impadurirea a 50 de hectare de teren.

La Biled exista 500 de hectare de pasune, dintre care s-a hotarat prin Consiliu Local ca 50 de hectare sa fie impadurite, cu o finantare europeana de 530.000 de euro. Cu toate acestea, cativa sateni se opun ferm acestei decizii pe motiv ca animalele lor nu vor mai avea loc de pasunat.

In zadar au incercat oamenii insarcinati cu plantarea pomilor sa-si desfasoare activitatea, pentru ca au fost alungati cu pietre si bolovani.

Astazi, la Institutia Prefectului Timis si-au facut aparitia doi sateni, ca sa-si spuna nemultumirile si sa-si faca publice motivele pentru care nu accepta impadurirea. Ei sustin ca aceasta nu ar trebui sa se faca pe teren de pasune, intrucat in acest fel ar ramane insuficienta suprafata pentru animale.

“Avem 500 de hectare in comuna. 364 de hectare sunt de pasune si dintre ele 15% sunt inundabile. Am acceptat impadurirea, am fost de buna credinta, doar ca cerem sa se limiteze suprafata pentru ca oricum este insuficienta pentru animale. Avem 2000 de ovine si 380 de bovine in comuna si 230 de hectare de teren bun pe care se poate pasuna”, a spus Liviu Tod, administratorul terenului.

Teama principala a oamenilor este ca, odata cu impadurirea, vor pierde subventia primita de la stat pe cele 50 de hectare.
In zadar a incercat Mircea Bacala sa ii convinga de faptul ca proprietarul pasunii este consiliul local si ca nu e corecta atitudinea lor. “Aveti obligatia sa cedati suprafata pentru interes local. Padurea ramane tot a dumneavoastra, e loc de umbra pentru animale”, a spus prefectul.

Prefectul le-a mai dat un termen de gandire celor doi, pana saptamana viitoare, iar acestia ameninta sa-si duca nemultumirile in instanta. “Vom incepe demersurile. Oricum, daca saptamana viitoare nu avem un raspuns pozitiv, o sa mergem si cu politie si cu jandarmerie, pentru ca nu vreau sa pierdem cei 500.000 de euro pentru impadurirea terenului”, a spus Bacala.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO