Sarbii din Timisoara sarbatoresc maine Ajunul Craciunului. Vezi care sunt traditiile
Duminica, 6 ianuarie, comunitatea sarbeasca din Timisoara sarbatoreste Ajunul Craciunului, dupa calendarul Iulian. Aceasta zi este una presarata cu multe traditii si obiceiuri care sunt pastrate din strabuni.
In dimineata zilei de Ajun, la sate, capul familiei merge impreuna cu mezinul in padure pentru a aduce acasa “badnjak”, adica un trunchi tanar din stejar. Acest lemn tanar il simbolizeaza pe Iisus Hristos si intrarea lui in casele fiecaruia. Femeile care merg la slujba de la Biserica se intorc acasa cu paie sfintite, care simbolizeaza ieslea in care s-a nascut Iisus Hristos si se spune ca aceste paie le vor proteja casa si le vor aduce noroc.
In timp ce prepara bucatele, mamele ii tin aproape pe copii pentru a-i invata primele taine ale gatitului. De asemenea, copiii trebuie sa decoreze podelele cu paie si nuci, iar prin casa nu se matura timp de trei zile. Mama gospodina spune cuvintele “COT! COT”, iar copiii ii raspund “PI! PI!”.
Pe seara este servita cina, insa nu intr-un mod obisnuit, in unele locuri. Gospodina intinde pe podea o fata de masa, acolo unde sunt asezate bucatele pentru masa in familie, de sarbatori. Dupa cina, copiii pleaca la colindat in sat pentru a vesti nasterea lui Iisus Hristos. In timpul noptii, baietii ascund paie la geamul fetelor nemaritate, iar dimineata, fata care a gasit cele mai multe paie, va sti ca este cea mai curtata din sat.
In ziua de Craciun, credinciosii servesc masa de craciun facuta numai din bucate traditionale, printre care si česnica. Ea este o prajitura din foi de aluat fraged, cu nuca sau dovleac, in care se pune o moneda. Se spune ca cel care va gasi banii in bucata de placinta va fi cel mai norocos membru al familiei si va aduce acasa cei mai multi bani.
Sarbii au pentru aceasta sarbatoare un salut special. Cel care saluta primul spune “Hristos se rodi” (Domnul s-a nascut), iar raspunsul celuilalt este “Vojstina se rodi” (Adevarat s-a nascut).