Numele timisorenilor impuscati in fata Catedralei Mitropolitane la Revolutie,gravate pe noile trepte

Dată publicare: 15-05-2013 10:28
Dată actualizare: 18-05-2013 06:56


renovare trepte catedrala

Dupa ce acest subiect a starnit multe controverse in randul timisorenilor, in aceste zile se consuma un nou episod din reabilitarea treptelor Catedralei Mitropolitane.

Societatea Timisoara, impreuna cu mai multe asociatii de revolutionari, cer primariei si Mitropoliei Banatului sa intervina din nou. De data aceasta isi doresc ca dupa ce reabilitarea treptelor va fi finalizata, pe acestea sa fie gravate numele celor zece persoane care au decedat in 17 decembrie 1989, chiar in acel loc.

Aceasta solicitare a fost comunicata Primariei Timisoarei, care va informa mai departe Mitropolia Banatului pentru a realiza acest obiectiv.

“E normal ca locurile unde s-au intamplat evenimente si unde au fost ucisi oameni la Revolutia din ‘89 sa fie marcate pentru posteritate. Impreuna cu asociatiile de revolutionari am gasit ca cea mai buna solutie de a imbina dorinta legitima a revolutionarilor si nevoia de modernitate, ar fi ca numele celor care au fost ucisi acolo, sa fie gravate pe trepte. Am purtat discutii si cu reprezentantii Mitropoliei si ne-au aratat deschidere, insa ei au venit cu alta sugestie: numele sa fie scrise pe o placuta. Vom mai discuta si cred ca vom ajunge la o intelegere”, a declarat pentruStirileProTV.ro/Vest, presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea.

Reabilitarea treptelor Catedralei Mitropolitane a inceput in luna aprilie, iar valoarea totala a lucrarii se ridica la suma de 100.000 de euro. Jumatate din aceasta suma provine din bugetul local al Primariei Timisoara, iar cealalta jumatate, de la Mitropolia Banataului.

Aceasta lucrare a starnit numeroase nemultumiri din partea timisorenilor, pentru ca treptele “reprezinta un punct important din istoria Revolutiei”. Ulterior s-a stabilit ca bucati din trepte sa fie expuse la Muzeul Revolutiei.

Treptele Catedralei Mitropolitane, reabilitate cu 100.000 de euro. Primaria da jumatate din suma
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO