Lumanari aprinse pe treptele Catedralei si mars pe strazile orasului pentru cei morti la Revolutie

18-12-2013 10:19


mars pe strazile Timisoarei, Revolutie

 Ceremonii impresionante au avut loc aseara la Timisoara, unde marti, 17 decembrie, a fost zi de doliu.

  La 24 de ani de cand acolo se aprindea flacara Revolutiei Romane, sute de oameni au strabatut strazile din centrul orasului si si-au amintit de cei secerati de gloante pe treptele Catedralei. La Monumentul Eroilor, ieri s-a tinut o slujba de pomenire, au fost depuse coroane de flori, iar drapelele au fost coborate in berna.

Cei care acum 24 de ani au stat in calea trupelor de securitate isi amintesc inca acele momente ingrozitoare. Sute de oameni au refacut un traseu al durerii, in memoria celor care si-au dat viata pe 17 decembrie 1989, la Timisoara. Printre cei care au participat la mars au fost si suporterii mai multor echipe de fotbal din oras.

In urma cu exact 24 de ani, intrarea in Catedrala Mitropolitana era un loc al plangerii si al disperarii.Zeci deoameni au pierit atunci secerati sub ploaia de gloante. Acum, dupa aproape un sfert de veac, locul a devenit unul al aducerii aminte. Zeci de lumanari au fost aprinse pentru cei care nu mai sunt.

In 17 decembrie 1989, trupele de represiune au intervenit in forta la Timisoara pentru dispersarea manifestantilor. Zeci de morti si sute de raniti au insangerat strazile orasului. A fost insa scanteia care a aprins toata tara, iar pe 22 Decembrie regimul Ceausescu se prabusea.

La Timisoara s-au prapadit peste o suta de persoane, iar alte 300 au fost ranite.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO