Joia Mare, cea mai importanta zi din Saptamana Patimilor, pentru banateni. Obiceiurile acestei zile
In zona Banatului, cea mai importanta zi este considerata a fi Joia Mare.
In credinta banatenilor, in aceasta zi, un personaj mitologic feminin numit Joimarita, umbla prin sate si le pedepsea pe fetele care nu isi terminau de tors lana, iar pe cele mai lenese le lua la ea acasa si le manca.
In prezent, in Joia Mare se aprind focurile in cimitire pentru ca se crede ca in perioada Pastelui se deschide cerul si sufletele mortilor se intorc in sat. Inceperea pregatirii bucatelor in Joia Mare se face dupa terminarea curateniei mari.
Joia Mare este ziua in care se impartasesc batranii, de obicei ajutati de cei tineri sa ajunga la biserica. In vestul tarii, o familie care prepara painea pentru Pasti, pentru biserica, o aduce acum cu vase noi, cu lumanari si vin, pentru a ramane pana la Pasti. Din Joia Mare pana in ziua de Pasti se zice ca nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toaca.
Aceasta zi este considerata aparatoarea mortilor. Se spune ca acestia vin pe la streasina caselor si stau acolo pana la inainte de Rusalii cand se dau oua si colaci de pomana. In Joia Mare se stropeste curtea si ograda cu apa ca sa aiba mortii ce bea. Se dau de pomana ulcele de lut cu vin si se impodobesc crengute de salcie si leustean. Se fac focuri mari in gradini si la cruce de drumuri. De jur imprejur se pun scaune si lavite care se lasa goale pentru a se aseza pe ele sufletele mortilor ca sa se incalzeasca.
Nu se matura si nu se da gunoiul afara fiindca se spune ca totul este aruncat de fapt in fata mortilor care au venit sa-si vada casele. Se aduc acasa de la camp brazde de iarba verde care se uda si se pastreaza pana la Inaltare. Pe ele se cladeste in Banat cuibul iepurasului. Se pun iepurasi si oua rosii si de ciocolata in fiecare fereastra de la tara.
In Joia Mare praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri. In seara acestei zile crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.
In Joia Mare se vopsesc ouale rosii. Se spune ca au puteri miraculoase, vindeca de boli, iar coaja lor ingropata in gradina, apara culturile de viermi.