Iarna nu se vinde nici cu 3.000 de euro. Zapada artificiala nu face fata temperaturilor ridicate
Nu ne putem bucura nici macar de o zapada artificiala, din cauza temperaturilor ridicate. Ne ramane ca optiune sa plecam din oras, pentru ca zapada, tot artificiala, o gasim doar la munte.
Daca vrei o iarna in adevaratul sens al cuvantului, poti apela la firme specializate care iti aduc zapada direct acasa. Temperaturile neobisnuite pentru aceasta perioada a anului topesc insa, in orasele din Vest, orice tentativa. Pentru a avea stratul de nea in curte este necesar ca temperatura aerului sa fie de maxim 5 grade Celsius.
“Oamenii nu prea stiu de aceasta oportunitate. E si mai scump, pana la 2-3.000 de euro, dar chiar si asa, unii sunt dispusi sa plateasca, numai ca nu sunt informati”, a spus Gheorghe Teodorescu, reprezentantul unei firme de instalatii pentru zapada artificiala.
Timisorenii care pun zapada in Brasov
Cand vine vorba de necesitatea zapezii in statiunile montane, norocul e de partea “furnizorilor de iarna”. Aceeasi firma din Timisoara asigura stratul de zapada pentru partii din Brasov. “In oras nu am avut solicitari, dar am avut in Brasov, pentru partiile de ski, unde am mers cu instalatiile de zapada artificiala”, a mai spus Gheorghe Teodorescu.
O alta firma de profil a primit multe solicitari inca de la inceputul sezonului, insa temperaturile ridicate ingreuneaza misiunea sa. “Am primit solicitari si pentru curti, si pentru un club chiar, numai ca tunurile aruncau doar apa, din cauza ca temperaturile nu erau destul de scazute. Este nevoie de maxim 5 grade pentru a se putea produce zapada artificiala. Am avut si o solicitare pentru un derdelus pentru copii in Alba Iulia, insa, la fel, vremea ne-a tinut in loc”, a spus Carmen Ciomaga, reprezentantul firmei.
Daca tinem neaparat sa avem o iarna alba, nu ne ramane decat sa luam cu asalt partiile, pentru ca ele sunt singurul loc unde ne putem bucura de zapada, fie ea si artificiala. “Am pus zapada artificiala la Rausor, Straja, Baile Tusnad si urmeaza sa ne deplasam la Casa Baraj”, a incheiat Carmen Ciomaga.
Potrivit firmelor specializate in distribuirea de zapada artificiala, un tun consuma intre 50 si 500 de litri de apa pe minut.
“Merg tunurile de zapada pe trei partii unde se schiaza. Din nefericire, nici apa pentru tunurile de zapada nu este prea multa din cauza secetei. Speram totusi sa ninga macar de joi incolo, ca sa se distreze turistii”, a declarat administratorul vilei Alpin din Straja, Mihaita Dumitrascu.