Horia Colibasanu a pornit spre Tibet. Urmeaza sa escaladeze un varf cu o rata de mortalitate mai mare decat cea de pe Everest

Ultima actualizare: 14-04-2014 00:13
Horia Colibasanu

 Alpinistul Horia Colibasanu isi continua drumul spre Varful Everest, cucerirea acestuia fara ajutorul serpasilor si al oxigenului suplimentar insemnand o noua premiera pentru Romania.

 Alpinistul Horia Colibasanu a parasit Kathmandu, capitala Nepalului si a pornit spre Tibet (China). Acolo, Horia va face echipa cu slovacul Peter Hamor pentru a aborda Muntele Everest (8.848m) in stil alpin – fara oxigen suplimentar, fara ghizi si fara ajutor suplimentar – pe ruta nordica a muntelui.

Horia s-a aclimatizat deja pentru altitudinea de 5.000 de metri in masivul Annapurna din Himalaya, cel mai mare lant muntos din lume.

Horia Colibasanu si Peter Hamor se vor aclimatiza, pentru altitudinea de 8.000 de metri, pe varful Shisha Pangma (8.027m), un munte care a inregistrat 302 de ascensiuni reusite din 1964 – cand a fost escaladat pentru prima oara.

Shisha Pangma are o rata de mortalitate de 8,3%, fiind de doua ori mai mare decat rata mortalitatii pe Everest.

Horia Colibasanu este singurul roman care a reusit ascensiunea varfurilor Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse in Top 5 varfuri mortale din lume. In total, Horia a adus cinci premiere Romaniei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO