FOTO.Elevii claselor a V-a au simulat un proces la Curtea de Apel Timisoara,de Ziua Justitiei Civile

25-10-2013 15:13


simulare proces cu elevi

 Doi minori, elevi la un prestigios liceu din Timisoara au ajuns subiectul unei cauze penale.

 Unul dintre acestia este acuzat ca l-a ranit grav pe cel de-al doilea, dupa ce a provocat un accident de masina, urcandu-se beat la volan. Victima a suferit rani grave si a fost spitalizata o perioada lunga de timp. Din fericire, este vorba doar despre o simulare de proces la care au participat elevii a doua scoli din Timisoara. Vorbim despre micutii din clasele a V-a de la Liceul Teoretic. J. L. Calderon si cei de la Scoala Generala nr. 21 "Vicentiu Babes ".

Cauza a fost simulata de doua ori in paralel. Intr-o sala a Palatului de Justitie, conflictul s-a judecat sub forma unui proces penal obisnuit, iar intr-o alta sala, acelasi conflict a fost supus medierii.

In prima sala, completul de judecata a fost format din: trei judecatori, un procuror, doi avocati, inculpat si victima.

In a doua sala, unde s-a tinut medierea conflictului, au participat: mediatorul, inculpatul, victima, avocatul inculpatului si avocatul victimei.

Fiecare elev a avut propriul rol in sala de judecata. Cum procesul s-a desfasurat in sedinta publica, sala a fost umpluta pana la refuz de parinti, colegi si profesori care au vrut sa urmareasca simularea.

La final, in sala in care conflictul s-a judecat sub forma unui proces obisnuit, sentinta data de judecatori a fost ca inculpatul, care se afla la volanul masinii fiind sub influenta bauturilor alcoolice, sa ispaseasca o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de patru ani. De asemenea el a pierdut si dreptul de a conduce tot pentru o perioada de patru ani.

Rezultatul medierii conflictului a fost ca inculpatul sa plateasca suma de 4.000 de lei care sa acopere reparatia masinii victimei precum si onorariul avocatului.

„Atat procesul , cat si medierea s-au desfasurat cu ocazia Zilei Justitiei Civile Europene, care se marcheaza in fiecare an, la 25 octombrie, un bun prilej pentru institutiile judiciare in a-si deschide larg portile pentru concetateni si de a promova astfel intr-un mod transparent activitatea de judecata, dar in egala masura si spiritul civic si educatia juridica a comunitatii”, a transmis Denisa Botoca, purtatorul de cuvant la Curtea de Apel Timisoara.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO