Desi s-au nascut cu Sindromul Down sau cu autism, acest lucru nu ii impiedica sa munceasca
Peste 180 de tineri cu astfel de probleme de sanatate trec pragul centrului de zi al Fundatiei “Pentru Voi”. Aici se simt utili pentru ca au ocazia sa munceasca, si sunt platiti pentru asta.
Fie ca s-au nascut cu Sindrom Down, autism sau alte afectiuni, adolescentii vin la centrul de zi al Fundatiei “Pentru Voi”. Unii dintre ei au gasit aici un camin dupa ce au ramas singuri pe lume sau au fost abandonati de familiile lor. 25 de tineri cu dizabilitati intelectuale si Sindromul Down locuiesc la centru.
Pe langa activitatile recreative, sunt invatati sa munceasca si pentru asta primesc bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Pe langa mesele zilnice, au activitati de grup, fac ornamente si decoratiuni sau gablonturi. Unii fac treburi pentru firme si sunt platiti in schimb. Sorteaza pungi, monteaza capace de odorizante. Insa banii contra muncii pe care o indeplinesc au dreptul sa ii primeasca numai cei care nu sunt sub tutela statului si care nu au o alocatie de handicap”, a spus Nicoleta Foica de la Fundatia “Pentru Voi”.
Astazi, persoanele cu Sindrom Down isi sarbatoresc ziua. Este al treilea an de cand Fundatia “Pentru Voi”, marcheaza la Timisoara Ziua Mondiala a Sindromului Down. In intreaga lume se vor desfasura o serie de manifestari menite sa atraga atentia asupra problematicii persoanelor cu Sindrom Down si a importantei dezvoltarii de servicii sociale pentru integrarea lor.
Sindromul Down nu este o boala, ci o conditie genetica cu care copilul vine pe lume. Acesta consta intr-o modificare congenitala a lantului genetic, care la perechea 21 a genomului uman, prezinta 3 cromozomi, in loc de 2. Existenta celui de-al treilea cromozom alaturat perechii 21 din lantul genetic determina o serie de modificari in evolutia si dezvoltarea copilului. Modificarile sunt caracterizate prin particularitati specifice de fizionomie si dizabilitate intelectuala
Incidenta aparitiei Sindromului Down este, in prezent, de aproximativ 1 la 700 de nou-nascuti.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, centru, autism, dizabilitati, sindromul down,
Dată publicare:
21-03-2012 14:39