De Ziua Mondiala a Inimii, timisorenii isi pot masura gratuit tensiunea arteriala. Afla unde

27-09-2013 10:55


inima

 Ziua Mondiala a inimii este sarbatorita in acest an pe 29 septembrie si este coordonata de Federatia Mondiala a Inimii in parteneriar cu Organizatia Mondiala a Sanatatii.

 Aceasta zi este focusata pe stil de viata si preventie, avand ca grup tinta copiii si femeile, pentru ca un stil de viata sanatos in copilarie duce la un adult sanatos.

In judetul Timis, morbiditatea (imbolnavirea) si mortalitatea (decesele) prin bolile cardiovasculare ocupa primul loc, in 2012 inregistrandu-se, numai in ambulatoriile de specialitate din unitatile sanitare publice, un numar de 4.182 de cazuri cu cardiopatii de diverse tipuri si 5.940 de cazuri de hipertensiune arteriala.

In lume exista tot mai multi copii obezi si supraponderali, riscul acestora pentru boli cardiovasculare fiind in crestere.

In 2008, in Uniunea Europeana, bolile cardiovasculare (BCV) erau responsabile de 44% din totalul deceselor inregistrate in randul femeilor (1 milion) si de 36% in randul barbatilor (900.000). In general, in tarile din estul UE, BCV provoaca aproximativ 50% din toate cazurile de deces, in timp ce in partea de vest acestea se ridica la aproximativ o treime.

In 2008, in privinta populatiei feminine, Romania ocupa locul 3 la nivelul UE, la mortalitate cauzata de BCV premature (0-64 ani), cu circa 65 decese/100.000 locuitori (media UE fiind 20/100.000), dupa Bulgaria si Letonia.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, sambata, intre orele 9:00 si 12:00, se va organizat in incinta Pietei Badea Cartan din Timisoara, un punct de masurare gratuita a tensiunii arteriale. Timisorenii vor fi informati cu aceasta ocazie si asupra factorilor de risc in bolile cardiovasculare. Medici impreuna cu voluntari vor face masuratori si recomandari specific pentru cazurile depistate.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO