Cinematografele Radef intra in patrimoniul primariei. In ce vor fi transformate acestea

28-08-2013 15:59


cinema, foto ZF

Opt cinematografe din Timisoara, cea mai mare parte dintre ele uitate de lume, vor intra in patrimoniul primariei.

Acestea se afla in momentul de fata in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor, iar mutarea se va realiza efectiv in aproximativ 90 de zile.

Primarul Nicolae Robu a declarat inca de acum cinci luni ca vrea ca aceste cinematografe sa treaca in patrimoniul primariei. Totusi, demersurile oficicale pentru a se intampla acest lucru au inceput abia de doua saptamani. Municipalitatea a trimis o adresa conducerii RADEF, insa regia nu mai are consiliu de administratie, lucru ce a ingreunat mutarea cinematografelor in administrarea primariei.

Dan Diaconu, viceprimarul Timisoarei: “Am avut o convorbire telefonica cu Ministrul Culturii si urmeaza ca aceasta problema sa se solutioneze in doua saptamani, urmand sa pornim procedurile”.

Cele opt cinematografe sunt Dacia, Studio, Timis, Victoria, Arta, Unirea, Fraidorf si Fratelia. O mare parte dintre acestea nu vor mai ramane cinematografe, ci vor fi spatii dedicate culturii. Totusi, unul dintre cinamatografele din zona centrala va deveni o cinemateca unde vor fi proiectate filme “de o mare valoare artistica si filme de arta”, potrivit viceprimarului Diaconu. Se va intampla acest lucru pentru ca aceste pelicule sunt greu accesibile cinefililor. De asemenea, edilul a declarat ca cinemateca va fi functionala din primavara anului viitor.

Dan Diaconu: “Intentia municipalitatii nu este de a concura cu cinematografele comerciale”.

De asemenea, unul dintre cinematografele Arta sau Victoria se va transforma in sala de teatru.

Dupa ce aceste cinematografe vor deveni ale primariei, se va face o evaluare pentru fiecare in parte. Astfel, atunci edilii se va stabili ce de lucrari va fi nevoie pentru fiecare cladire in parte, precum si ce echipamente trebuie cumparate.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO