FOTO! Au fost descoperite vestigii arheologice in Piata Sfantul Gheorghe. Ce se va intampla
Muncitorii care lucreaza la reabilitarea centrului istoric au descoperit in aceasta dimineata primele vestigii arheologice. Este vorba despre zidurile unei biserici construite inainte de secolul al XVIII-lea.
In momentul de fata, lucrarile de reabilitare au fost sistate, insa muncitorii continua sa decoperteze Piata Sfantului Gheorghe pentru a scoate la suprafata intregul vestigiu arheologic.
Nicolae Robu, primarul Timisoarei: “In Piata Sfantul Gheorghe, de indata ce au inceput sapaturile au fost descoperite vestigii arheologice importante. Este vorba despre o biserica despre care se stie ca a existat in zona, surprinzator este ca zidurile din caramida care au fost descoperite sunt foarte sus”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zidurile bisericii au fost descoperite la o adancime de aproximativ 40 de centimetri, lucru care i-a surprins pe reprezentantii municipalitatii. Ei se asteptau ca acolo sa fie gasite vestigii arheologice, insa la o adancime mult mai mare.
Nicolae Robu: “Nu s-a sapat inca mai adanc pentru a vedea daca sunt mai multe straturi, daca sunt constructii suprapuse, deocamdata nu putem da mai multe detalii (…) Nu s-a sapat niciodata atat de adanc in tot centrul istoric, de cand acesta a fost realizat”.
Potrivit reprezentanilor primariei, santierul deschis este unul larg, astfel ca lucrarile se vor muta la cativa metri distanta de zidurile descoperite si astfel nu vor exista perturbari.
Istoricul descoperirii arheologice
Piata Sfantul Gheorghe este una dintre pietele vechi ale Timisoarei. Modificarile survenite imediat dupa defortificarea orasului au vaduvit piata de elementul principal - asa zisa "biserica a seminarului", ce purta hramul Sfantului Gheorghe. Se presupune ca biserica exista inca dinainte de ocupatia turceasca, pe timpul stapanirii otomane fusese transformata in moschee. Dupa instaurarea administratiei austriece, cladirea a fot predata iezuitilor (sositi la Timisoara in 1718) si redeschisa ca si biserica, dupa restaurarea care i-a imprimat un stil baroc. Vechea cladire a fost demolata (1739) si a fost construita o biserica noua. Ulterior, in aceasta cladire s-a deschis prima institutie de invatamant superior laic din Timisoara, in 1845. Avea doua facultati: pentru filozofie si pentru drept. A fost inchisa in 1848 si din documentele epocii rezulta ca sfarsitul i s-a tras mai ales de la insubordonarea fata de administratia bisericeasca si cea militara.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, biserica, descoperiri arheologice, piata sfantul gheorghe,
Dată publicare:
28-11-2013 14:53