Avem mancaruri gustoase, dar nu stim sa le promovam. Solutia unor profesori universitari

23-03-2013 13:17


Ne plangem mereu ca avem mancaruri gustoase, din vremuri stravechi, pe care insa nu stim, nici acum, sa le promovam.

Promit sa se ocupe de asta, printr-un proiect european, mai multi profesori de la Universitatea de Agronomie din Timisoara, dupa ce au vazut ca romanii din vestul tarii, merg de ani de zile la cele mai renumite targuri din Ungaria. Acum insa, spun ei, a venit vremea ca si ungurii, sa descopere ce avem noi mai bun, in Banatul unde traditiile multor etnii, se imbina armonios, in farfurie.

Mai multi specialisti de la Universitatea de Agronomie din Timisoara si-au invitat colegii din Ungaria dar si producatorii din tara vecina sa le arate cele mai gustoase bucate din Banat.

Cristian Petrovici produce mezeluri facute dupa retete pastrate de generatii. I-a cucerit deja pe unguri la cateva targuri de peste granita. Dupa ce sunt condimentate, mezelurile sunt afumate cu rumegus de fag iar culoarea rosiatica este data, nu de boia sau de coloranti, ci de putin zahar care, la temperaturi ridicate se caramelizeaza.

"Le-au incercat si ungurii si am avut un succes foarte mare, impactul a fost foarte bun. Ii atragem prin culoarea care nu se ia si prin aspectul lor traditional", a declarat Cristian Petrovici, un producator de mezeluri.

Ai nostri au continuat, cu o mancare de boieri svabi din vremurile cand, la masa lunga, platourile erau asezate langa sfesnicele inalte cu lumanari si pahare de vin rosu, invechit in butoaie de stejar.


In materie de dulciuri, banatenii se falesc cu strudelul cu mere. Doar cel facut de vienezi, spun ei, este mai bun. Un aluat din foetaj, mere, scortisoara si zahar pudra este reteta sandard. Restul este secret.

Au urmat branzeturile si casul cu usturoi. Romanii mizeaza mult si pe turismul viticol la cramele din zona. Vinul din Banat este recunoscut pe plan mondial.

"Avem sanse sa-i aducem aici daca stim sa ne vindem ce avem foarte bun, foarte valoros, deocamdata mergem noi mai mult la ei decat vin ei la noi", a declarat Paul Parsan, rector la Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului.

Daca i-am convins pe unguri sa ne viziteze tara, ramane de vazut in vara acestui an cand si la noi, si la ei, marile targuri alimentare isi deschid portile.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO