45.000 de timisoreni isi sarbatoresc astazi onomastica.La Multi Ani Ioan si Ioana!

07-01-2013 11:35


Sfantul Ioan

Potrivit statisticilor Directiei de Evidenta a Persoanelor Timisoara, in orasul nostru, 45.000 de persoane isi sarbatoresc astazi de Sfantul Ioan Botezatorul, onomastica.

Ziua Sfantului Ion Botezatorul reprezinta incheierea oficiala a sarbatorilor de iarna deschise la Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de “Sant-Ion”, “Inaintemergatorul Domnului” sau “Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”.

Se stie din traditia populara că Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi. Totodata, ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodăriile de foc si animalele de fiarele salbatice.

Traditia mai spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion, fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi ferit de boli in decursul anului.

Se mai crede de asemenea si ca, dupa Sfant-Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.


 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO