1 Mai la munte, la mare sau doar la un gratar in aer liber. Ce semnificatie are Ziua Muncii
Astazi, romanii se bucura de ziua libera si petrec. Unii la mare, altii la munte, iar cei mai multi dintre ei la un gratar in iarba verde.
La originea semnificatiei zilei de 1 Mai sta reducerea normei orare zilnice de lucru. In anul 1872, aproape 100 de mii de lucratori din New York, majoritatea din industria constructiilor au cerut reducerea timpului de lucru la 8 ore.
George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor si Tamplarilor a initiat introducerea unei rezolutii care spunea ca “ 8 ore sa constituie ziua legala de munca de la si dupa 1 mai 1886”, sugerandu-le organizatiilor muncitoresti respectarea acesteia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In 1 mai 1886, sute de mii de manifestanti au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, insa cea mai mare demonstratie a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de oameni, dintre care 40 de mii se aflau in greva. Rezultatele au si aparut: aproape 35 de mii de muncitori au castigat dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariului.
Aceasta zi a devenit cunoscuta insa in intreaga lume, dupa mai multe incidente violente care au avut loc trei zile mai tarziu, intr-o piata din Chicago. Numarul grevistilor era de peste 65.000. In timpul unei demonstratii, patru protestatari au fost impuscati si multi altii au fost raniti. In seara aceleiasi zile a fost organizata din nou o demonstratie in aceeasi Piata. Din multime, o bomba a fost aruncata spre coloana de politisti. Au fost raniti 66 de ofiteri de politie, iar 7 au murit. Politia a ripostat cu focuri de arma, ranind doua sute de oameni, dintre care cativa mortal.
In anul 1888, la intrunirea Federatiei Americane a Muncii s-a stabilit ca ziua de 1 mai 1890 sa fie data pentru sustinerea, prin manifestatii si greve, a zilei de munca de 8 ore. Dar, in anul 1889, social–democratii au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai sa fie o zi internationala a muncitorilor. La 1 mai 1890, au avut loc demonstratii in SUA, in majoritatea tarilor europene, in Chile, Peru si Cuba. Dupa aceasta, 1 mai a devenit un eveniment anual.
1 Mai, pe vremea regimului comunist
1 Mai era sarbatorit cu mare fast si in urma cu 20 de ani, atunci cand se aduceau elogii regimului comunist.
Sarbatoarea muncii reprezinta un prilej pentru manifestatii si defilari grandioase, cu pancarte ce afisau chipurile conducatorilor. Muncitorii primeau liber insa erau nevoiti sa participe sau sa asiste la manifestari.
Manifestaţiile de 1 Mai erau pregatite cu mult timp inainte. Participanţii, muncitori si elevi, repetau luni de zile dansurile, cantecele patriotice si marsaluitul pe stadioane.
Guvernul Groza a organizat, in 1945, "primul 1 Mai liber", iar muncitorii au primit liber in ziua respectiva. A fost organizata o mare manifestatie si o parada in Piata Victoriei. Pentru prima oara, lucratorii din industria aeronautica au raportat ca "sarbatoresc prin munca".
Sursa: Pro TV
Etichete: timis, semnificatie, regim comunist, 1 mai,
Dată publicare:
01-05-2013 11:27