Ce semne trebuie sa fie inscriptionate pe anvelopele de iarna pentru a nu risca sa fiti amendati

Cauciuc, anvelopa

Potrivit Registrului Auto Roman, legea care obliga soferii sa monteze pe masini anvelope de iarna precizeaza clar cum trebuie sa arata indicatorul de legalitate al acestora.

Nu va lasati pacaliti de falsele cauciucuri de iarna, chiar daca au preturi mai mici, si aveti grija ce semne sunt inscriptionate pe ele. Acesta este mesajul importatorilor de anvelope care ne atrag atentia ca ne punem viata in pericol cu aceasta alegere.

Si asta, pentru ca un cauciuc prost ne poate transforma autoturismul intr-o adevarata sanie.

Din punct de vedere juridic, ne referim la anvelope de iarna atunci cand vorbim despre acele anvelope care respecta si sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr.54, dupa caz, scrie Registrul Auto Roman intr-un comunicat de presa.

Asigurati-va asadar ca veti da banii pe roti de iarna si ca nu e o pacaleala. Pe flancul anvelopei trebuie sa fie inscriptionate literele M si S, dar si un simbol in forma de fulg de zapada.

Citește și
Hotel anvelope
Vreti sa va cumparati anvelope de iarna, dar n-aveti unde sa le lasati pe cele de vara? Iata solutia
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Acelasi lucru e valabil si in ce priveste cauciucurile all-season. Daca le aveti pe masina, ele va vor scapa de amenda , insa cu o conditie: sa aiba si ele acelasi insemn: M+S, dar si simbolurile celor 4 anotimpuri.

Daca nu aveti literele M si S inscriptionate, atunci sunteti pasibil de amenda daca va opreste politia pe timp de iarna. Mai puteti primi amenda si daca anvelopele depasesc o anumită uzura, deci, pentru siguranta, daca aveti anvelope de iarna sau all-season de cativa ani vechime, este bine ca, la inceputul sezonului rece, sa treceti pe la service pentru a va asigura ca uzura lor este in limitele acceptabile, scrie ProMotor.

Nu va lasati inselati de vanzatorii care expun cauciucuri fara astfel de inscriptii si nici de cei care vin sa-si sustina marfa cu asa zise certificate de conformitate care nu fac doi bani in fata politistilor. Trebuie neaparat sa tineti cont de sfaturile celor de la Registrul Auto Roman

In primul rand, e obligatoriu ca anvelopa sa fie omologata, iar pentru asta exista un insemn specific pe flancul ei: un cerc in care exista litera E.

Atentie, insa, pe ce dati banii, pentru ca targurile sunt pline de indivizi care vand cauciucuri neomologate, uzate sau chiar de vara, cu promisiunea ca sunt de iarna.

Altii si mai inventivi vor "sa dea o mana de ajutor" celor care vor sa economiseasca bani si vand pur si simplu abtibilduri din cauciuc cu literele M si S, care pot fi lipite pe profilul cauciucului de vara.

Nu va furati singuri caciula si nu recurgeti la astfel de tertipuri. Nu pacaliti politia, ci chiar pe dumneavoastra: pur si simplu va riscati viata. Sfaturile sunt utile cu atat mai mult cu cat exista inca multi soferi care nu stiu conditiile.

Mare atentie si la cauciucurile la mana a doua, spun specialistii de la Registrul Auto Roman. In cazul in care cumparati unele rulate, uitati-va bine la striuri. Acestea nu trebuie sa aiba o adancime mai mica de 3 mm. Ca sa nu mai vorbim ca materialul imbatraneste in timp chiar daca nu e folosit. 

Ce risca cei care nu isi echipeaza masina corespunzator

Pe langa faptul ca pun in pericol atat viata lor cat si pe cea a pasagerilor, soferii care pleaca la drum pe vreme rea fara a avea cauciucuri de iarna risca o amenda cuprinsa intre 630 si 1.400 de lei. Nu trebuie uitat faptul ca sanctiunea este insotita de retinerea certificatului de inmatriculare.

De asemenea, in caz de accident, pe langa amenda soferul va mai trebuie sa plateasca o anumita suma de bani reprezentand costul reparatiei/degajarii drumului, atunci cand este cazul.

(P) O solutie pentru soferii care inca nu si-au pregatit masina pentru iarna o reprezinta anvelopa ContiWinterContact™ TS 850, de la Continental. Aceasta ofera performante sporite la franarea pe zapada, gheata si carosabil ud si stabilitate excelenta in orice conditii, pe timp de iarna - lucru dovedit prin rezultatele excelente obtinute la teste independente. In plus, ContiWinterContact™ TS 850 este mai economica, datorita rezistentei la rulare reduse.

Anvelopele Continental ofera soferilor siguranta sporita, gratie tehnologiei muchiilor taioase. Acestea asigura un transfer optim al puterii motorului, chiar si in cele mai variate conditii de trafic, precizie maxima a directiei si un contact perfect intre anvelopa si drum.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Zece lucruri de care trebuie sa tineti cont, atunci cand conduceti pe drumurile acoperite cu zapada
Zece lucruri de care trebuie sa tineti cont, atunci cand conduceti pe drumurile acoperite cu zapada

Iarna nu-i ca vara, zice o vorba celebra pe la noi, iar acest lucru se aplica si in privinta condusului in anotimpul rece. De la anvelopele de sezon si pana la lichidul de parbriz special, soferii trebuie sa tina cont de anumite sfaturi.

Vreti sa va cumparati anvelope de iarna, dar n-aveti unde sa le lasati pe cele de vara? Iata solutia
Vreti sa va cumparati anvelope de iarna, dar n-aveti unde sa le lasati pe cele de vara? Iata solutia

Odata cu venirea iernii soferii din Romania care vor sa circule pe drumurile publice sunt obligati sa-si schimbe cauciucurile de vara cu cele de iarna. O solutie pentru cei care nu au unde sa isi lase "gumele" de vara o reprezinta hotelurile de anvelope.

La ce trebuie sa fii atent atunci cand iti cumperi cauciucuri de iarna, ca sa eviti
La ce trebuie sa fii atent atunci cand iti cumperi cauciucuri de iarna, ca sa eviti "tepele"

Momentul achizitiei, locul acesteia, dar si felul in care se face montajul sunt lucruri extrem de importante, de care soferii trebuie sa tina cont atunci cand cumpara cauciucuri de iarna. Altfel, riscurile pot fi extrem de mari.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.