Suntem in UE, nu si in lumea civilizata. Avem proiecte megalomanice, in timp ce unii romani nu stiu ce inseamna canalizare
Daca tot am ajuns la investitii in mediul rural, am gasit din pacate si situatii in care banii s-au dus pe apa sambetei. In multe sate si comune, modernizarea tarii se rezuma la proiecte fanteziste si fara utilitate.
Duminica, la "Romania, te iubesc!" veti vedea cum tara noastra a aderat la Uniunea Europeana, nu si la lumea civilizata. Suntem ajutati de ani buni cu fonduri europene, la care se adauga sume uriase din bugetul local, tocate intr-o risipa uriasa.
In numele modernizarii Romaniei, sume uriase ajung anual catre sute de lucrari mici. Sunt bani cheltuiti pentru proiecte din cele mai diverse derulate la tara, in multe cazuri fara utilitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La capitolul investitii regionale, proiectele sunt si mai scumpe si fanteziste.
Pe-un picior de plai pe o gura de rai se intampla si lucruri megalomanice in Romania. Suntem pe raza satului valcean Seaca, in buza padurii Muereasca. Un proiect finantat cu fonduri europene. Se doreste a fi o noua stea pe firmamanetul turismului de afaceri valcean.
Este al doilea ca marime pe tara, dupa centrul de la Romexpo din Capitala si poarta un nume pompos - Centru Regional de Conferinte Nord-Oltenia. Un proiect de 8 milioane de euro, cu patri pavilioane uriase intinse pe 5 hectare, cu zeci de locuri de parcare si toate utilitatile trase pe un fost islaz comunal.
In cladiri incap in acelasi timp 5.000 de persoane, adica ceva mai mult decat are toata comuna vecina Bujoreni. Intrebat daca nu cumva a exagerat, reprezentantul Consiliului Judteean "da vina" pe cresterea economica de dinainte de criza.
Duminica, la "Romania, te iubesc!" vedeti cat costa utilitatile pentru acesti colosi. Nu vorbim numai de gaz si curent electric sau curatenie, ci si de impozitele anuale.
Desi ar fi trebuit sa fie mandria jduetului Valcea, pavilioanele uriase au stat pana acum mai mult inchise si chiar au ajuns sa fie debransate de la utilitati.
Oamenii locului habar nu au ca proiectul e gata de aproape 3 ani. Un domn in etate vede cu ochii mintii numai avantaje.
In sute de comune din tara, romanii asteapta intrarea in civilizatie. Din 140 de mii de cereri de finantare pentru utilitati, au fost aprobate mai putin de jumatate. Proiectele pentru o retea de canalizare sau drum asfaltat sunt mai laborioase si mai scumpe decat cele pentru parcuri, piscine si stadioane si poate din acest motiv multi primari nici nu se inghesuie la accesarea de fonduri. Iar unde sunt aprobate finantari, contractele se deruleaza in bataie de joc.
In judetul Tulcea s-a inventat reteaua de canalizare fara tuburi care sa colecteze apa menajera din subteran. Un proiect de succes, care bineinteles ca nu functioneaza.
In 2013, romanii de la tara au invatat sa se descurce si fara utilitati elementare in orice stat civilizat. Unii dintre ei nici macar nu stiu ce inseamna o retea de canalizare.
Banii pentru proiecte dramatic necesare sunt directionati catre investitii care nu functioneaza si nu isi ating scopul. Si culmea, nimeni nu e tras la raspundere pentru aceasta bataie de joc. Pe larg despre modernizarea impotmolita la tara, duminica la "Romania, te iubesc!".