Washington Post: ”Românii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 03 Ianuarie 2018 14:13
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
washington post

La finalul anului 2017, jurnaliștii de la cotidianul Washington Post au scris un editorial în care avertizează că procesul democratic prin care a trecut o parte a Europei după căderea imperiului sovietic este în pericol să fie anulat.

Ziariștii americani amintesc la început despre Ungaria, care în ultimii ani a fost un pionier al unei construcții de facto al unei autocrații, ascunsă în spatele unor instituții care au fost golite de democrație.

Apoi, Polonia, care urmează acum, practic, același curs, iar Uniunea Europeană, din care fac parte cele două state, pare incapabilă să împiedice această transformare.

În opinia celor de la Washington Post, exemplul celor 2 țări ex-comuniste pare să fie acum urmat de România, care merge pe un drum de anulare a reformelor anti-corupție.

Iată un fragment din editorialul ziarului Washington Post.

Fostul şef SPP o face "prostănacă" pe ambasadoarea Franţei. "Aţi exportat corupţia în România"

Săptămâna trecută (acest articol a fost scris pe 29 decembrie 2017, n.red.), Parlamentul României a adoptat, aproape fără dezbateri, 3 noi legi care vor tăia din puterile agenției anticorupție și vor compromite independența judecătorilor și procurorilor.

Atacul asupra Direcției Naționale Anticorupție este cu atât mai semnificativ cu cât aceast instituție a fost responsabilă pentru conamnarea a sute de înalți oficiali în ultima dacadă, inclusiv 72 de membri ai Parlamentului.

Această castrare a sistemului judiciar nu este suficientă pentru partidul aflat la guvernare, Partidul Social Democrat, care se află în centrul corupției din România. Liderii săi propun acum zeci de amendamente la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, care vor apăra liderii politici de condamnări, plecând de la mită și până la hărțuire sexuală. Iar în zelul lor de a se proteja, legiuitorii propun măsuri care slăbesc de puteri poliția și procuratura, așa cum este posibilitatea de a folosi ca probă într-un proces înregistrările unei camere de supraveghere.

Ei vor să interzică declarațiile publice despre anchete și procese și cer ca suspecții infractori să aibă voie să asiste la interogatoriile poliției împreună cu acuzatorii.

Unul dintre marii beneficiari va fi cel mai puternic om din PSD, Liviu Dragnea, care a fost deja condamnat pentru falsificarea voturilor și care se află acum anchetat pentru alte acuzații, inclusiv pentru folosirea ilegală a sumei de 25 de milioane de euro, provenită din fonduri europene.

Cel mai mare pierzător va fi Laura Codruța Kovesi, curajosul șef al autorității anticorupție; zvonul în București este că Guvernul va urma aceste ”reforme” cerând demiterea ei.

Din fericire, există o rezistență semnificativă în România față de această contrarevoluție coruptă. Președintele Klaus Iohannis a fost unul dintre marii critici ai lagislației adoptate săptămâna trecută. Chiar dacă nu o poate bloca, o poate încetini, întorcând legile în Parlament, și de asemenea poate preveni demiterea lui Kovesi.

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a cerut deja Curții Constituționale să constate nulitatea acestor noi legi. Și poate cel mai important lucru este că zeci de mii de români au ieșit în stradă, în principalele orașe, în săptămânile recente, pentru a protesta față de această așa-zisă ”lovitură parlamentară”.

Din nefericire, domnul Dragnea și clica sa nu sunt ușor de descurajat. După o demonstrație masivă în stradă la începutul acestui an (în 2017, n.red.) ei s-au retras din încercarea de a modifica codul penal. Acum au revenit la asta, crezând că reacția românilor sau a celor din străinătate va fi mai slabă de această dată.

Din acest motiv, în mod real, românii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale. Ambasada SUA de la București s-a pronunțat clar în favoarea respectării legii, la fel ca și alți 7 ambasadori din Uniunea Europeană. Însă Parlamentul României ar trebui să audă asta chiar din gura unor lideri precum cel al Germaniei, Angela Merkel, și al lui Donald Trump.

Încă nu este târziu să stopăm regresia democrației în Europa Centrală, însă acest lucru presupune o acțiune concentrată și rapidă la cele mai înalte niveluri” - Washington Post.

washington post Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Washington Post

Analiză NY Times despre situaţia din România:

Analiză NY Times despre situaţia din România: "Protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru o perioadă tensionată"

Fostul şef SPP o face

Fostul şef SPP o face "prostănacă" pe ambasadoarea Franţei. "Aţi exportat corupţia în România"

Patru ambasade îi transmit lui Florin Iordache că au propriile servicii de traducere

Patru ambasade îi transmit lui Florin Iordache că au propriile servicii de traducere

Judecătorii îi cer oficial preşedintelui Iohannis să oprească modificarea Legilor Justiţiei

Judecătorii îi cer oficial preşedintelui Iohannis să oprească modificarea Legilor Justiţiei

VIDEO PROTVPLUS.RO

vremea fulgere - ilustratie

Povestea incredibilă a femeii care a fost lovită de 2 ori de fulgere, la 1 an distanță, în aceeași zi

"Ostași, vă ordon să treceți Prutul”. Monument pentru jertfa celor 10.000 de ostași români

CTP, despre rivala Simonei din finala Roland Garros: E o aroganță menită să destabilizeze adversara

Banca Mondială: Oraşul Iaşi, singura şansă de progres a Moldovei

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete militare din Europa. Imagini din buncărul lui Tito

Parlamentul de la Londra, alarmat de numărul interlopilor români care fac trafic de carne vie. Mărturiile victimelor

Ruxandra Burdescu

Interviu cu singura româncă ce a condus o misiune a Băncii Mondiale. Cum poate fi România competitivă în economia viitorului

Instituţiile statului român se fac că nu văd poluarea. "Nu e groapă de gunoi, terenul e de aşa natură"

Lucian Pintilie, ”cel mai mare regizor român”. ”La Paris, era lumea la picioarele lui”

A fost capturat unul dintre cei mai duri lideri teroriști. El l-ar fi ars de viu pe pilotul iordanian

Trăgătoare de elită la vârsta de 86 de ani. Povestea lui Tomar, ”bunicuța revolver”

Andreea Esca, interviu cu robotul Sophia. Reacția la întrebarea ”Ar trebui să mă tem că îmi vei lua locul?”