Transparency International: Romania este tara din UE cu cea mai mare proportie din populatie care da mita
29% din gospodariile romanesti recurg la mita pentru a-si facilita accesul la servicii publice, procentul fiind cel mai mare din statele Uniunii Europene, potrivit unui raport al Transparency International.
Studiul, realizat pentru Europa si Asia Centrala, arata ca, in medie, una din sase gospodarii a platit mita cand a accesat servicii publice. Desi mai putine gospodarii au platit mita pentru serviciile publice in statele membre UE, rata creste semnificativ pentru tarile din est. "Cele mai mari rate au fost inregistrate in Tadjikistan (50%), R.Moldova (42%), Azerbaidjan, Kirgizstan si Ucraina (38%). Romania a inregistrat cea mai mare rata dintre statele Uniunii Europene cu 29%, urmata de Lituania cu 24%", precizeaza organizatia, relateaza Agerpres.
In ceea ce priveste Romania, Transparency International sesizeaza ca tinerii in general solicita o organizare sociala in mediul public, dar si cel de afaceri, care sa nu mai conditioneze accesul la servicii si/sau cariera de existenta unor mecanisme relationare. Pe de alta parte, semnaleaza faptul ca institutiile publice, dar si companiile nu sunt performante in a genera un mediu real de integritate.
Raportul arata ca la nivelul companiilor din Romania, inclusiv al celor de servicii de utilitati, nu s-a imbunatatit climatul de integritate interna si in interfata cu publicul. "Administratia publica nu a reusit sa isi transforme conduita si modalitatile de interactionare cu cetatenii si, desi sunt temeri de decizie, la procedurile de rutina se constata aceleasi practici de facilitare a serviciilor publice. Rata mica de raspuns la oportunitatea si eficacitatea raportarii coruptiei arata, pe de o parte, ca acele retele protejate pot actiona fara ca raspunsul de aplicare a legii sa vina prompt si, pe de alta parte, ca la nivel de preventie mecanismele de remedii interne nu functioneaza nici in administratie, nici in companiile de furnizare a serviciilor catre public", sustine studiul TI.
Totodata, faptul ca in Romania mai mult decat in alte tari victimele sunt intimidate sa nu raporteze sau sa protesteze impotriva coruptiei arata ca mecanismul de sanctionare are limitari logistice sau de practica unitara, se mentioneaza in raport. Fata de aceste constatari, Transparency International recomanda Guvernului sa impuna "mecanisme evaluabile participativ" de crestere a integritatii publice in institutiile administratiei publice centrale si locale. In ceea ce priveste mediul de afaceri, recomandarile vizeaza depasirea conformarii formale la anumite declaratii de valori si standarde si internalizarea reala a acestora la nivelul operatiunilor.
"Mediul asociativ public si cel privat trebuie sa treaca la promovarea integritatii in randul membrilor, inclusiv certificarile de integritate, si la un management activ de etica si integritate cu rezultate evaluabile de business. Societatea civila romaneasca trebuie sa treaca de la abordarea pe exemple la abordarea pe problema mult mai echilibrata si nepartizana, pentru a atrage suportul publicului larg in demersul anticoruptie", apreciaza reprezentantii TI.
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, ue, mita, Transparency International,
Dată publicare:
17-11-2016 11:26