Transparency International: Romania este tara din UE cu cea mai mare proportie din populatie care da mita


Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Joi 17 Noiembrie 2016 11:26
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

29% din gospodariile romanesti recurg la mita pentru a-si facilita accesul la servicii publice, procentul fiind cel mai mare din statele Uniunii Europene, potrivit unui raport al Transparency International.

Studiul, realizat pentru Europa si Asia Centrala, arata ca, in medie, una din sase gospodarii a platit mita cand a accesat servicii publice. Desi mai putine gospodarii au platit mita pentru serviciile publice in statele membre UE, rata creste semnificativ pentru tarile din est. "Cele mai mari rate au fost inregistrate in Tadjikistan (50%), R.Moldova (42%), Azerbaidjan, Kirgizstan si Ucraina (38%). Romania a inregistrat cea mai mare rata dintre statele Uniunii Europene cu 29%, urmata de Lituania cu 24%", precizeaza organizatia, relateaza Agerpres.

In ceea ce priveste Romania, Transparency International sesizeaza ca tinerii in general solicita o organizare sociala in mediul public, dar si cel de afaceri, care sa nu mai conditioneze accesul la servicii si/sau cariera de existenta unor mecanisme relationare. Pe de alta parte, semnaleaza faptul ca institutiile publice, dar si companiile nu sunt performante in a genera un mediu real de integritate.

Raportul arata ca la nivelul companiilor din Romania, inclusiv al celor de servicii de utilitati, nu s-a imbunatatit climatul de integritate interna si in interfata cu publicul. "Administratia publica nu a reusit sa isi transforme conduita si modalitatile de interactionare cu cetatenii si, desi sunt temeri de decizie, la procedurile de rutina se constata aceleasi practici de facilitare a serviciilor publice. Rata mica de raspuns la oportunitatea si eficacitatea raportarii coruptiei arata, pe de o parte, ca acele retele protejate pot actiona fara ca raspunsul de aplicare a legii sa vina prompt si, pe de alta parte, ca la nivel de preventie mecanismele de remedii interne nu functioneaza nici in administratie, nici in companiile de furnizare a serviciilor catre public", sustine studiul TI.

Totodata, faptul ca in Romania mai mult decat in alte tari victimele sunt intimidate sa nu raporteze sau sa protesteze impotriva coruptiei arata ca mecanismul de sanctionare are limitari logistice sau de practica unitara, se mentioneaza in raport. Fata de aceste constatari, Transparency International recomanda Guvernului sa impuna "mecanisme evaluabile participativ" de crestere a integritatii publice in institutiile administratiei publice centrale si locale. In ceea ce priveste mediul de afaceri, recomandarile vizeaza depasirea conformarii formale la anumite declaratii de valori si standarde si internalizarea reala a acestora la nivelul operatiunilor.

"Mediul asociativ public si cel privat trebuie sa treaca la promovarea integritatii in randul membrilor, inclusiv certificarile de integritate, si la un management activ de etica si integritate cu rezultate evaluabile de business. Societatea civila romaneasca trebuie sa treaca de la abordarea pe exemple la abordarea pe problema mult mai echilibrata si nepartizana, pentru a atrage suportul publicului larg in demersul anticoruptie", apreciaza reprezentantii TI.
 

Adrian Severin, condamnat definitiv la inchisoare cu executare. Reactia fostului europarlamentar:
Adrian Severin, condamnat definitiv la inchisoare cu executare. Reactia fostului europarlamentar: "Comedia s-a terminat"
VIDEO PROTVPLUS.RO
papa francisc
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră
Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze
CTP, despre rezultatul alegerilor: ”Este sfârșitul epocii Nicolae Ceaușescu”
CTP: Liviu Dragnea va încerca să conducă partidul aidoma mafioţilor, din detenție
CTP, după vot: L-a imitat pe Liviu Dragnea în timp ce rostește o ”frază istorică”. VIDEO
Delta Dunarii
Dezastru provocat de electrocutarea peștilor. ”S-a distrus o țară, d'apăi o baltă”
În "paradisul României", oamenii nu au şcoli, medici sau apă de băut. "Parcă e un blestem"
Prăbușirea industriei piscicole. Pescarii pleacă la salarii de zeci de ori mai mari afară
Cum a început incendiul de la Notre Dame și de ce a fost stins greu - REALITATE AUGMENTATĂ
Românii rupţi de lume, care îşi fac viaţa după orarul vaselor. "La noi şi asfaltul e bio"
Efectul înfricoșător al bombei atomice asupra unor mașini, redat în high definition. VIDEO