Terminatorul corupt. Arnold Schwarzenegger, acuzat de nepotism politic: "In filme face pe eroul, dar in realitate nu e asa"

Arnold Schwarzenegger - GETTY

La Hollywood, nu exista un magnet mai bun pentru a atrage atentia opiniei publice decat o premiera cinematografica.

Asa ca, la sfarsitul lunii iunie, intr-o duminica dupa-amiaza, soarele arzator nu a putut tine la distanta miile de fani care stateau aliniati pe Hollywood Boulevard, asteptand sa apara vedeta.

Era premiera filmului "Terminator Genisys", iar lumea era interesata de un singur star: Arnold Schwarzenegger, scriu jurnalistii de la CNN. Fostul guvernator al Californiei a dat autografe si a pozat cu fanii la selfie-uri. Aceasta era atentia pe care si-o doreau de la Arnold foarte mult si sotii Fred si Kathy Santos, care il acuza pe actor ca a furat dreptatea fiului lor.

"In filme face pe eroul, dar in realitate nu este asa"

"In filme face pe eroul, dar in realitate nu este asa. Este un politician corupt", spune Fred Santos. Cu cateva minute inainte sa-si termine oficial mandatul de guvernator al Californiei, Schwarzenegger a emis un ultim act. El a schimbat pedeapsa lui Esteban Nunez, aflat in arest dupa ce si-a recunoscut vinovatia pentru ca l-a ucis pe fiul lui Santos - Luis - in 2008.

Citește și
Terminator
Noul "Terminator", lansat la Berlin. Cum arata Arnold Schwarzenegger la 31 de ani de la primul film din serie
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Nu este nimic neobisnuit in faptul ca un guvernator american a dat dovada de clementa. Insa nici familia Santos si nici procurorii din San Diego nu au avut habar ca va aparea aceasta masura, lipsindu-i astfel de sansa de a-si apara cazul cum trebuie. In schimb, au aflat de asta printr-un telefon si de la stirile de la TV.

"Fiul meu a fost injughiat in inima cand era in viata. Schwarzenegger l-a injunghiat in spate cand era mort." a spus Santos pentru CNN. La inceput, Fred Santos s-a intrebat de ce i-ar pasa guvernatorului de acest caz. Insa undeva in sufletul sau stia deja raspunsul. Santos s-a temut de influenta politicienilor inca de prima data - de cand a aflat ca Esteban Nunez nu este orice fel de criminal. Baiatul este fiul lui Fabian Nunez, cel mai puternic senator democrat al Californiei si un aliat puternic al fostului guvernator: "Cred ca am avut de-a face cu un nepotism politic de cea mai joasa speta".

FOTO - Fabian Nunez:

Atunci cand Fabian Nunez a fost investit in functia de secretar al Consiliului Adunarii Legislative a statului California in 2004, fiul sau ii era alaturi. La 15 ani, Esteban Nunez avea un chip de adolescent si era timid - fara nicio legatura cu adultul tatuat care a aparut in boxa acuzatilor 4 ani mai tarziu.

Era octombrie 2008, iar procurorii i-au acuzat pe Esteban Nunez si Ryan Jett ca si-au inecat furia cu alcool. Cei doi tocmai fusesera refuzati la petrecerea unei fratii studentesti si cautau sa se razbune. Cei doi tineri originari din Sacramento aveau de gand sa mearga si sa le arate lor cum se face treaba "in Sac". "Au decis sa mearga si sa incerce sa incendieze casa unei fratii sau sa injunghie cu cutitul pe cineva", a declarat procurorul districtului San Diego, Bonnie Dumanis.

Inarmati cu cutine, la 2 noaptea, ei au mers pe strazi pana au dat de Luis Santos si un prieten. Dupa o altercatie, Luis a chemat in ajutor cativa prieteni, care au s-au grabit sa ajunga la fata locului. "Imi moare baiatul meu, imi moare baiatul meu!" a strigat la telefon un prieten de-al lui Luis, intr-o convorbire cu dispecerul de la 911. "Stai lucid Luis, stai lucid!" a spus altul.

Insa cutitul strapunsese ventriculul stang al inimii lui Luis. A murit chiar acolo, in locul in care fusese atacat.

In aceeasi noapte, Nunez, Jett si alti 2 tineri s-au urcat intr-o masina si au fugit in nordul orasului Sacramento. Inregistrarile camerelor de supraveghere ii arata pe Jett si Nunez iesind dintr-un magazin, unde au cumparat benzina de 1,30 de dolari si au dat foc armelor si hainelor cu sange, pe care le-au aruncat apoi in Raul Sacramento, cazand de acord sa nu vorbeasca niciodata despre acest incident.

Insa martorii au ajutat politia sa-i identifice pe cei 4 suspecti, iar 2 dintre ei nu au fost chiar atat de tacuti. Acestia i-au indicat pe Nunez si Jett ca fiind criminalii - ei fiind eliberati conditionat ulterior, in schimbul acestor declaratii.

La doua luni de la telefonul politiei care anunta moartea fiului lor, telefonul suna din nou la casa familiei Fred si Kathy Santos. Ucigasii erau dupa gratii, iar un reporter voia sa stie cum comenteaza faptul ca fiul lui Fabian nunez a fost arestat pentru uciderea lui Luis.

"Ingrijorarea mea era ca politicienii ar putea interfera cu justitia, legal, in sistem." a spus Santos, care a precizat ca el a crescut in Asia, unde "politicienii sunt corupti".  "Am intrebat daca judecatorul este democrat", spune el, crezand ca puterea lui Fabian in partidul sau ar putea influenta cazul. Judecatorul era insa un republican. Cu timpul insa, judecatorul va deveni ultima preocupare a lui Santos.

Chiar daca este republican, in timpul mandatului sau de guvernator al Californiei, Schwarzenegger a inteles ca ar fi o idee buna sa isi schimbe strategia si sa-si recunoasca greselile de politician, promitand sa lucreze cu Nunez si democratii sai. Aceatsa tactica s-a dovedit una de succes pentru ambele tabere. Cei doi au stat umar langa umar atunci cand in California s-a votat cel mai mare salariu minim din tara - una din multele victorii ale acestei echipe neobisnuite de politicieni.

Intelegerea

In 2010, Esteban Nunez si Ryan Jett mai aveau putin pana cand sa incepa procesul lor pentru crima. O condamnare pentru crima de gradul 1 ar fi insemnat o condamnare cuprinsa intre cel putin 15 ani de inchisoare si inchisoare pe viata. Pentru o crima de gradul 2 cei doi riscau minim 25 de ani de inchisoare si inchisoare pe viata.

Atunci insa a aparut o intorsatura. Perechea de criminali a pledat "vinovat" pentru acuzatia de crima premeditata, in shimb fiindu-le promisa o pedeapsa de 16 ani de inchisoare. Martorii l-au indicat pe Jett ca fiind ucigasul lui Luis, in timp ce Nunez i-a injunghiat pe ceilalti doi tineri, care insa au supravietuit. Era acest detaliu suficient pentru ca Nunez sa riste o pedeapsa pentru crima de gradul 1 sau 2? Raspunsul nu mai era necesar, din moment ce cei doi ajunsesera la o intelegere - atat familia Santos fiind multumita macar ca nu mai umbla ani intregi prin tribunale, iar cei doi vor sta multi ani in puscarie, iar judecatorul reusind sa obtina marturia vinovatilor.

Prin urmare, cei doi au fost condamnati la 16 ani de inchisoare, familia Santos considerand aceasta o "satisfactie amara". "Daca stiam ce va intampla nu as fi fost niciodata de acord cu incheierea unei intelegeri", spune si procurorul districtual Dumanis.

Pe 2 ianuarie 2011, la 6 luni de la trimiterea in inchisoare a celor 2 tineri, telefonul a sunat la casa familiei Fred si Kathy Santos. Era inca un reporter. "A fost stirea vietii mele, cand un reporter m-a sunat si mi-a dat informatia", spune Kathy.

Cu cateva minute inainte sa-si termine mandatul, Schwarzenegger a anuntat schimbarea condamnarii, intr-un comunicat de presa transmis pe email. Sentinta lui Esteban Nunez fusese redusa la jumatate si va fi pasibil de eliberare conditionata in aprilie 2016. "Am fost atat de dezgustata!", a spus mama al carui fiu fusese ucis.

Fabian Nunez a negat in public faptul ca l-ar fi fortat pe Schwarzenegger sa-i faca aceasta favoare, dar nici nu s-a plans de asta. In schimb, Nunez a sustinut in mod repetat ca fiul sau a obtinut o intelegere brutala pentru ca a fost de la inceput tinta presei, tatal sau fiind un politician puternic. "Fiul meu nu a vrut sa accepte intelegerea" daca stia ca sunt 16 ani de inchisoare. "Era pregatit sa se duca sa se judece" si sa arate ca nu a fost nici pe departe agresorul, asa cum afirma procurorul.

Procurorii sustin insa ca l-au avertizat de la inceput, chiar in timpul procesului, public, de faptul ca va lua 16 ani de inchisoare.

"Cred ca sentinta lui Nunez este excesiva", a scris Schwarzenegger in comunicat, citand inabilitatea de a dovedi ca Nunez chiar a fost cel care l-a injunghiat pe Luis Santos. Si, inainte sa plece, Schwarzenegger a mai ordonat ca toate fisierele legate de gratiere sa fie sigilate timp de 25 de ani, lucru care iar nu este ceva neobisnuit, deoarece si guvernatorul dinaintea sa, Gray Davis, a facut acelasi lucru.

Intr-o scrisoare privata adresata familiei Santos, Schwarzenegger a precizat: "Recunosc faptul ca ultimele momente ale functiei mele de guvernator nu v-au oferit nici o informare si nici timp sa va pregatiti sau sau asimilati impactul acestei decizii. Pentru acest lucru imi cer scuze".

Familia Santos nu a acceptat insa aceste scuze.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
De ce a luat Twitter-ul foc, dupa un mesaj al unui reporter de la Financial Times. Legatura dintre numele sau si
De ce a luat Twitter-ul foc, dupa un mesaj al unui reporter de la Financial Times. Legatura dintre numele sau si "Terminator"

Dupa ce un reporter de la Financial Times a scris pe contul personal de Twitter despre un robot care a ucis un om, celebra retea de socializare online a "explodat", din cauza unor coincidente remarcate de fanii seriei cinematografice Terminator.

Noul
Noul "Terminator", lansat la Berlin. Cum arata Arnold Schwarzenegger la 31 de ani de la primul film din serie

Berlinul a frematat duminica seara, la premiera mondiala a noului film din seria Terminator.

"Terminatorul", anchetat. S-a folosit de functia de guvernator pentru a-si ascunde amantele

Publicatia Radar Online noteaza faptul ca procuratura din California a deschis o ancheta pe numele fostului guvernator Arnold Schwarzenegger, acuzat de abuz de putere. Actorul s-ar fi folosit de functia detinuta pentru a isi ascunde relatiile amoroase.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.